eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Hogyan közlekedjünk hőségben az autópályán?

A tartós meleg miatt az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt. Az embert és járművet egyaránt megterhelő, rendkívül magas nappali hőmérsékletre való tekintettel az Állami Autópálya Kezelő Zrt. megfontolandó tanácsokkal szolgál a gyorsforgalmi úthálózaton közlekedők számára.

Az ÁAK Zrt. üzemeltetési tevékenységének egyik fő célja a biztonságos forgalom folyamatosságának fenntartása szélsőséges időjárási körülmények között is. Az autópályán közlekedőket azonban nem csak a téli útviszonyok, az orkánerejű szél vagy a zuhogó eső teheti próbára, hanem a kánikula is.

Mivel az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakul, az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A kialakult helyzetre való tekintettel az ÁAK szakemberei fontosnak tartják, hogy az autópályán közlekedők megfogadják az alábbi tanácsokat.

Csak kifogástalan műszaki állapotban lévő járművel induljanak útnak, indulás előtt ellenőrizzék a folyadékszinteket (fékfolyadék, motorolaj, hűtőfolyadék), lehetőség szerint tele tankkal kezdjék meg az utazást.

A járműben - az utazók létszámához igazodva - legyen elegendő innivaló, javasolt az árnyékolás (különösen, ha kisgyermekek, vagy idős emberek utaznak a járműben). A légkondicionáló készülékkel ellátott járműben ajánlatos a hűtést bekapcsolni, és gyakrabban pihenőt tartani - ám csak a kijelölt pihenőhelyeken.

Utazás előtt tervezzék meg az útvonalat, tájékozódjanak az utazási feltételekről!

Érdemes kiemelni, hogy az ÁAK dolgozói a balesetek vagy egyéb pályaesemények következtében feltorlódott járművek utasainak kánikula idején vizet osztanak, ezzel is enyhítendő a hőségben való várakozás kellemetlenségeit.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06/40/40-50-60), másrészt az éjjel nappal rendelkezésre álló diszpécserszolgálattól lehet információkat szerezni.

Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal (www.autopalya.hu), a 2006-ban elindított SMS alapú információszolgáltatás (melyet a +36 70 777 4636-os telefonszámra küldött üzenettel lehet elérni, pl. "M0" vagy "M1"), valamint az autópályákon telepített VJT kijelzők segítenek a tájékozódásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×