eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rövidebb kérdőívvel gyorsabb segítség nyújtható az éhező családoknak

Módszertani változtatásokat javasol egy amerikai kutatócsoport annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék az éhező családok beazonosítását, és ezzel meggyorsítsák a segítségnyújtást.

A Marylandi Egyetem kutatói szerint le kell rövidíteni az eddig 18 kérdésből álló Household Food Security kérdőívet, amely azt hivatott eldönteni, hogy egy családot fenyeget-e az éhezés, és szükség van-e szociális segítségre.

A kutatók szerint két egyszerű eldöntendő kérdéssel már biztonságos választ kaphatnak egy család állapotáról. A két javasolt eldöntendő kérdés a következő: 1. Az elmúlt 12 hónapban aggódtam amiatt, hogy elfogy-e az élelmünk azelőtt mielőtt pénzhez jutok, és be tudok vásárolni. 2. Az elmúlt 12 hónapban előfordult, hogy a vásárolt élelmiszer elfogyott, és nem volt pénzünk bevásárolni.

A kutatók az elmélet 30 ezer fős mintán való tesztelésekor arra az eredményre jutottak, hogy az első kérdésre az éhező családok 93 százaléka válaszolt igennel, míg a másodikra 82 százalék. Ez azt jelenti, hogy ezzel az egyszerű két kérdéssel magabiztosan beazonosítható az éhező családok döntő többsége - írja physorg.com cikkére hivatkozva az ELTE TÁTK hírlevele.

Az eredményeik a kutatók szerint azért fontosak, mert a gyors teszttel lényegesen lerövidíthető az idő a probléma felismerése és a segítségnyújtás között. A kérdéseket gyorsan felteheti a szociális szektor bármelyik képviselője, és azonnal segítséget nyújthat az éhező gyermekeknek.

Az Egyesült Államokban az éhező gyermekeket azért is nehéz azonosítani, mert külsejükben nem tűnnek alultápláltnak. Szüleik ugyanis jellemzően a magas zsír és cukor tartalmú olcsó ételeket engedhetik meg maguknak, amely egyoldalú és egészségtelen táplálkozáshoz, továbbá elhízáshoz vezet.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×