eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy kis csoki annyit segíthet, mint fél óra testmozgás

Jó hatással lehet a vérnyomásra a csokoládé - illetve az abban található, értágító hatású vegyület, a flavanol. A szakértők szerint éppen ezért az édesség segíthet csökkenteni a stroke és a szívroham bekövetkezésének esélyét.

Naponta egy darabka csokoládé elfogyasztása olyan hatással lehet a vérnyomásra, mint fél óra edzés, így végső soron jelentős mértékben csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét - állítják ausztrál kutatók. Ennek oka az, hogy a kakaóban található egyik flavonol természetes értágító hatással rendelkezik, és segít megőrizni az erek rugalmasságát.

Karin Reid és az Adelaide-i Egyetem munkatársai tizenöt korábbi, a kakaónak és a csokoládénak az egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatást elemeztek, és azt találták, hogy ezek akár öt százalékkal is csökkenhetik a hipertóniások vérnyomásának szisztolés értékét. Ez éppen akkora csökkenés, amennyit harminc percnyi könnyed testmozgással lehet elérni.

A kutatók szerint eredményeik jelentősek, de elismerték: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora az a mennyiség, amellyel a legjobb hatást lehet elérni. Az elemzett vizsgálatokban ugyanis szerepeltek olyanok, akik naponta átlagosan csupán egyetlen kockányi, és olyanok is, akik akár egy egész táblányi csokoládét ettek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×