Naponta egy darabka csokoládé elfogyasztása olyan hatással lehet a vérnyomásra, mint fél óra edzés, így végső soron jelentős mértékben csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét - állítják ausztrál kutatók. Ennek oka az, hogy a kakaóban található egyik flavonol természetes értágító hatással rendelkezik, és segít megőrizni az erek rugalmasságát.
Karin Reid és az Adelaide-i Egyetem munkatársai tizenöt korábbi, a kakaónak és a csokoládénak az egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatást elemeztek, és azt találták, hogy ezek akár öt százalékkal is csökkenhetik a hipertóniások vérnyomásának szisztolés értékét. Ez éppen akkora csökkenés, amennyit harminc percnyi könnyed testmozgással lehet elérni.
A kutatók szerint eredményeik jelentősek, de elismerték: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora az a mennyiség, amellyel a legjobb hatást lehet elérni. Az elemzett vizsgálatokban ugyanis szerepeltek olyanok, akik naponta átlagosan csupán egyetlen kockányi, és olyanok is, akik akár egy egész táblányi csokoládét ettek meg.