eur:
398.89
usd:
360.32
bux:
74128.78
2024. október 2. szerda Petra

Mutogatják a makik rémét

Párt kapott a Szegedi Vadaspark magányos bambuszmakija. Magyarországon csak itt találkozhatnak a látogatók a makik rémével, a fosszával.

Emese június elején érkezett egy angliai állatkertből, és a karantén időszak leteltével a héten ismerkedhetett össze a szegedi fiúval - közölte a park az MTI-vel.

A Vadaspark madagaszkári bemutatója kezdettől bővelkedik zoológiai ritkaságokban. Magyarországon csak itt találkozhatnak a látogatók a makik rémével, a fosszával, vagy a félmajmok két fajával, a vöröshasú makival és az Alaotra-tavi bambuszmakival. Az utóbbi hímje két éve maradt egyedül, miután párja daganatos megbetegedésben elpusztult.

Sőt őt is ugyanez a halálos betegség fenyegette, ám egy hosszú távon is sikeresnek bizonyult műtéttel a létesítmény állatorvosa eltávolította a kóros elváltozást a hátáról, és azóta gyógyultnak tekinthető.

A Vadaspark a nőstény elpusztulása után felvette a kapcsolatot a fajmegmentési program angliai koordinátorával, és elindult a nőstény keresése. Végül sikerült az Európában is rendkívül ritka makik között alkalmas hölgyet találni.

Eshe, amelynek nevét Szegeden Emesére magyarosították, június elején érkezett repülőgéppel egy angliai állatkertből. A hároméves nőstényt a kötelező állategészségügyi vizsgálatok és a karantén letelte után ismertették össze jövendőbelijével. A találkozás igen barátságosra sikerült, így a létesítmény szakemberei bíznak benne, hogy az összemelegedésnek meg is lesz a gyümölcse.

Az Alaotra-tavi bambuszmaki faji hovatartozása ma is vita tárgya, régebben a szürke bambuszmaki alfajának tartották, ma már sokan külön fajnak tekintik. Abban mindenki egyetért, hogy fokozottan veszélyeztetett állat.

Madagaszkár legnagyobb tavának mentén él egyre kevesebb számban. Populációja a kutatások szerint az utóbbi tíz évben felére csökkent. Jelenleg mintegy ötezer egyede él vadon a kedves kinézetű félmajomnak. Szemben a többi lemurfélével, a bambuszmakik jól úsznak.

A másik különlegességük a táplálkozásukban rejlik, ugyanis a kemény, rendkívül rostos, magas ciántartalmú bambuszt a többi főemlős nem tudja elfogyasztani. A makikat hosszú, tűhegyes szemfogaik segíti a kemény növényi részek aprításában.

A szegedi makipárt már a látogatók is láthatják a Vadaspark madagaszkári bemutatójában.

Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×