eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Több alkoholt fogyasztanak Európában, mint a világ többi részén

Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentősen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén csütörtökön.

Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bűnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértője szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában. A gazdaság szempontjából is jelentős tényező: az Európai Unióban az alkoholkereskedelem mintegy kilencmilliárd euróval járul hozzá a kereskedelmi mérleghez. A termelés és az értékesítés pedig munkahelyeket teremt - Goos szerint az EU-n belül 750 ezer ember foglalkozik alkoholtartalmú italok előállításával.

Az alkoholnak nemcsak az egészségre, hanem a közlekedési és általános biztonságra is negatív hatása van.

Számos szabályozó intézkedést dolgoztak már ki a társadalom alkoholfogyasztásának mérséklésére, de többnyire a leghatékonyabbak egyben a legnépszerűtlenebbek is - fejtette ki Goos. Az árak emelése közvetlenül befolyásolja a fogyasztást, de nemcsak a társadalom, hanem a politika részéről is különösen népszerűtlen.

Az informáló kampányok és az oktatási intézkedések ezzel szemben népszerűek, tanulmányok szerint azonban ezeknek kevés hatásuk van a társadalmi szokásokra. Az európai stratégiák elsősorban a fiatalok alkoholfogyasztására és az autóvezetés melletti italozásra koncentrálnak.

Az alkoholnak az egészségre különösen terhesség és szoptatás idején van nagyon káros hatása - mondta el Katharina Philipp, a VEÖ táplálkozáskutatója és vezetője.

Az alkoholt lebontó enzimek az embrióban csak két hónaposan alakulnak ki, és csupán ötéves korra érik el a felnőttekével megegyező működési szintet. Ez a magzat számára azt jelenti, hogy véralkoholszintje lényegesen lassabban csökken, így teste tovább van kitéve az alkohol hatásainak. A terhesség során fogyasztott alkohol a szellemi és testi fejlődési zavarok kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

A szoptatás ideje is veszélyes időszak, mivel az alkohol az anyatejben is megjelenik, és ugyanolyan alkoholkoncentrációt mutat fel, mint az anya vére. Egy ital elfogyasztása után 30-90 perccel már eléri az anyatej a legmagasabb alkoholkoncentrációt, íze és illata is megváltozik.

Az alkoholt fogyasztó anyák ezzel a tejtermelés csökkenését, a csecsemő alvási-ébrenléti fázisainak megváltozását és a gyermek csökkent motorikus fejlődését kockáztatják.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×