INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hogyan spórolhatunk literenként egy százast a benzinen?

Infostart / InfoRádió
Az utóbbi időben az elszabadult üzemanyag-árak sok autósban felvethették a kérdést: miként lehetne valahogy spórolni a benzinnel? Az áremelkedésnek a legtöbb esetben természetes velejárója a kereslet-visszaesés, de vannak olyanok is, akik számára nincs más alternatíva: minden reggel autóba kell ülni. Ha sokat fogyasztó benzines autót hajt, akkor érdemes fontolóra venni a bioetanolra, E85-re történő átállást.

Számos megoldás létezhet a költségek csökkentésére, például szervezhetünk közös "ingázó járatot" a szomszédokkal, munkatársakkal, vehetünk egy alacsony fogyasztású kis dízelt vagy átalakíthatjuk az autónkat gázüzemű hajtásra is. Vagy kényelmetlen, vagy sokba kerül, miközben a benzines autók esetében van egy további spórolási lehetőség is: az etanol. Mi több, hogy a mostanság divatos környezetbarát-imidzsünket is karban tudjuk tartani: a bioetanol - írja a penzcentrum.hu.

A legtöbb autós E85-ös néven találkozhat a bioetanollal az ország kútjain, amelynél a 85-ös szám nem az üzemanyag kompresszió-tűrésére vonatkozik, hanem az etanol-benzin keverék átlagos százalékos arányára. Vagyis 15 százalék benzin és 85 százalék etanol (V százalék), amelyet természetesen árnyalnak még az üzemanyaghoz hozzáadott adalékanyagok is.

Télen egyébként - optimális esetben - kicsit több benzint kevernek az E85-be, ezáltal javítva az időjárási körülményeknek való megfelelést. Az etanol ilyen célú felhasználása egyébként korántsem új keletű dolog, hazánkban a 30-as 40-es években elérhető volt a mostanihoz hasonló kevert üzemanyagtípus, míg Brazília jelentős része etanolon motorizálódott.

Sokat nem tudják, de már manapság is a legtöbb autós tankol etanolt, ugyanis az uniós előírásoknak megfelelően a hazai töltőállomásokon vásárolható benzin komponensei között már öt százalék feletti aránnyal megtalálható a bioetanol is.

A ma futó benzines autók többsége viszonylag kismértékű beruházással már könnyedén átalakítható bioetanolos hajtásra, a modernebb gépjárművek jelentős részénél csupán elektronikai beavatkozásról van szó, ami minden kellékkel együtt kijöhet 40-50 ezer forintból. Az etanol legnagyobb árelőnye többek között a jövedékiadó-különbözetből adódik, így a töltőállomásokon akár 100 Ft-os különbség is kijöhet literenként.

Itt persze meg kell jegyezni, hogy az bioetanol (alkohol) energiasűrűsége nem olyan kedvező, mint a benziné, ami a fogyasztási adatokban is megmutatkozik. Egyébként például emiatt szükséges az elektronikus vezérlés megváltoztatása is. Általánosan 20-25 százalékkal többet fogyasztanak a gépkocsik E85-ből, mint normál benzinből, de a jelentős árkülönbözet miatt még így is igen versenyképes lehet a növénytermesztésen alapuló üzemanyag.

Fontos megemlíteni azt is, hogy átalakítás, illetve pusztán az etanollal történő üzemeltetés automatikusan maga után vonja a garancia elvesztését, hiszen a gépjármű nem a gyár által korábban meghatározott üzemanyaggal fut. Ez alól természetesen kivételt jelentenek az ún. FFV (Flexi Fuel Vehicle) gépjárművek, amelyeket már gyárilag "rugalmas" üzemanyag-felhasználásra terveztek, például a Saab és Ford is értékesíti ilyen gépjárműveket hazánkban, igaz, felárral.

E járműveknél a tankolás sem okozhat gondot, hiszen az autó bármilyen tetszőleges E85-benzin keverékkel üzemelhet, bár amennyiben benzint tankolunk, akkor természetesen elveszítjük az E85 használatból eredő árelőnyt. Bár hozzá kell tenni, hogy az utóbbi négy évben, nagy számban terjedtek el E85-ös feliratú kútfejek az ország töltőállomásain.

A címlapról ajánljuk