INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ezernél többen emlékeztek a megkéselt fiúra Dunaújvárosban

InfoRádió / MTI
Könnyes szemű diáktársak, barátok, fájdalomtól megtört családtagok, dunaújvárosiak emlékeztek ezernél többen, csendes főhajtással kedden délután Dunaújvárosban a hétfőn egy késszúrással halálosan megsebesített 19 éves fiatalemberre.

A tragédia színhelyén, a Bercsényi úti kereszteződésben kialakított emlékhelynél tartott demonstráción - ahol hétfő délután óta lobog a mécsesek lángja, s gyűlnek a virágok - ott voltak, s mécsest gyújtottak az elhunyt fiú emlékére a város vezetői is, Kálmán András (MSZP) polgármester, valamint Dorkota Lajos (Fidesz), Cserna Gábor (Fidesz) és Pintér Attila (MSZP) alpolgármester, demonstrálva, hogy az erőszak megakadályozása nem pártpolitikai kérdés.

Megjelent a megemlékezésen, s némán felsorakozott az út mellett, majd mécsest gyújtott az emlékhelynél a betiltott magyar gárda 14 fős, egyenruhás csoportja. Ellenük - amennyiben a rendőrség megállapítja a szabálysértés tényét - szabálysértési eljárás indul - mondta a megemlékezést követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a város rendőrkapitánya.

Budavári Árpád rendőr alezredes, városi rendőrkapitány - az önkormányzat több vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón - ismertette az üggyel kapcsolatos nyomozás eddigi eredményeit.

Mint elmondta, hétfő délután autóval közlekedett a városban három fiatal, amikor egyikük egy sétáló fiún saját, korábban ellopott pulóverét vélte felismerni. Megálltak, számon kérték tőle, majd többször megütötték. Az ütésekre a 16 éves középiskolás diák a halálosnak bizonyult késszúrással "válaszolt".

A megszúrt 19 éves kereskedelmi középiskolás a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Az őt megkéselő diákot egy órán belül elfogták. Õrizetbe vették, ellene halált okozó testi sértés elkövetése, az elhunyt fiú társai ellen pedig csoportos garázdaság miatt indult eljárás.

"Erőszak történt, amelyre erőszak volt a válasz" - summázta az ügyet a rendőrkapitány. Kérdésre válaszolva kijelentette: az ügynek nincs "etnikai motívuma".

Hozzátette: a hasonló esetek megakadályozásáért nagyon fontos mindazok összefogása, akik tehetnek valamit az erőszak megelőzéséért, valamint meghatározó a szülői és az iskolai nevelés.

Kálmán András polgármester hangsúlyozta: a város közgyűlésében dolgozó politikai erők egységes akarattal, együtt szervezték meg a kedd délutáni csendes demonstrációt.

Mint mondta, az erőszak ellen, annak megelőzéséért is közösen kell fellépni. Arra kérte a dunaújvárosiakat, hogy a történtekből vonják le a tanulságot, a szülők pedig "vegyék ki gyerekeik kezéből a kést", mert "az erőszak sehova sem vezet", a problémákat törvényes úton kell rendezni

Dorkota Lajos alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a város iskoláiban a tanárok és a diákok már beszéltek a történtekről, s közösen próbálják feldolgozni a tragikus eseményt. Õ is úgy vélte, hogy össze kell fogni az erőszak, a gyűlölet, az indulatok eluralkodása ellen.

Az emlékhelyre még a kora esti órákban is érkeztek az emlékezők, fiatalok, idősebbek tettek le egy-egy szál virágot, gyújtottak mécsest a kereszteződésben.

A címlapról ajánljuk