eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tokaj polgármestere a miniszterelnökhöz fordult

Nyílt levelet intézett Bajnai Gordon miniszterelnökhöz Májer János, Tokaj független polgármestere a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű és a világörökségi cím védelme kapcsán - adta hírül a tokaji önkormányzat

A polgármester a levélben arra kérte a kormányfőt, "állíttassa le a BHD és a Magyar Fejlesztési Bank közötti hitelszerződés folyamatát, amelynek eredményeként az ezeréves kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kapott Tokaj-hegyalja eshet áldozatul".

Hozzátette: nem elsősorban a világörökségi cím elvesztését tartja katasztrófának - bár ez Magyarország számára szégyen lenne -, hanem annak a borvidéknek "a tisztaságát, az érintetlenségét, a dicsőségét, amit nem mostak el a századok".

Májer János utalt arra, hogy Bajnai Gordon a közelmúltban járt a térségben, ahol megtapasztalhatta a borászatok igényességét, az épített és természeti örökséget.

Kérdést intézett a miniszterelnökhöz, amely szerint "ebbe a porcelándobozba" bele tud-e képzelni egy szalma-, illetve energiafű tüzelésű erőművet, különösen ennek a különleges tájnak az elejére, kapujába.

Úgy fogalmazott, ha az erőmű felépül, akkor innen még az is visszafordul majd, aki a mélységekre és a magasságokra kíváncsi. Véleménye szerint Tokaj-hegyalja nem téveszthető össze semmivel, ezért nem véletlen a világörökségi cím sem, amely nem elismerés, hanem eszköz a felemelkedésre.

Közölte: néhányan azt skandálják, hogy a világörökségi cím megakadályozza az ipartelepítést, ám ez nem így van. Jól példázza mindezt a kiválóan prosperáló sátoraljaújhelyi ipari park. Összeférhetetlen viszont egy olyan erőművel, amelyben energiafűvel fűtenek majd, hiszen nincs kellő mennyiségű szalma.

Levelében hozzátette: az energiafű kiirthatatlan, hasonlóan a parlagfűhöz, ráadásul ezzel a növénnyel, mivel kevésbé allergén, össz-társadalmilag sem lehet felvenni a harcot - olvasható a dokumentumban.

Kitért arra, hogy a vasúti szállításnak még a nyomai sem lelhetők fel a térségben, amelyet a magyar sajátosságokat nem ismerő UNESCO előírt. Sajnos néhány beszállítandó területen még a szárnyvonalakat is bezárták. "S e fejezet nyomán gondoljon arra, hogy a 180 ezer fős Miskolc város elutasította ezt a beruházást, a levegő szennyezésének túlterheltsége miatt. Ha ez így van, akkor miért mondják egyes, az építésben érdekeltek, hogy nem szennyez semmit" - érvelt a polgármester.

Szerinte az is vizsgálandó, hogy míg egy új lakóház építési engedélye, vagy egy régi felújítása több mint egy félévre taksálható Tokaj-hegyalján, akkor egy erőmű - amely óriás létesítmény, ki nem próbált és még eddig nem tapasztalt hátrányaival -, hogyan kaphat építési engedélyt ugyanennyi idő alatt. Emellett a beruházás munkahelyteremtő jellegét is megkérdőjelezte a polgármester.

Értékelése szerint a szomszédos Szlovákiában többre becsülik a hegyaljai értékeket, mint a haza. "Õk érthető módon - bár erősen vitathatóan - srófolnák felfelé a megművelt területet és terjesztenék ki óriási erőbedobással. Csalfasággal levédik a Tokaj nevet és mindez mekkora ellentmondás" - részletezte álláspontját.

Májer János a levelében arra kérte Bajnai Gordont, ne terhelje meg a nevét mások partikuláris érdekeinek a támogatásával, "(...)legyen olyan hazafi, akinek a nevéhez nem fűződik egy történelmi borvidék kivégzése, hanem a megmentése".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×