A gázkromatográfia és a tömegspektrometria analitikai módszerét ötvözve olyan tesztet fejlesztettek ki az Ohiói Állami Egyetem munkatársai, amely vizeletminta elemzésével képes meghatározni a szervezetben végbemenő rákkeltő folyamatok mértékét, és egyben azt, mennyiben hat ezekre a fokhagyma fogyasztása.
A kutatás - amelyről az Analytical Biochemistry című szaklap számolt be - során a szakemberek megállapították: minél több fokhagymát ettek a kísérleti alanyok, annál kevesebb karcinogén folyamat ment végbe a szervezetükben.
"A két eredmény között fordított arányosság áll fenn: minél több, a fokhagyma fogyasztására utaló markert mutatott ki a vizsgálat, annál kevesebb volt a rák kialakulásának esélyét jelző marker" - magyarázta Earl Harrison, a kutatás egyik vezetője.
A kutatók azt remélik, hogy a rák kialakulásának esélyét csökkentő, a táplálkozással összefüggő megoldásokat találnak. A karcinogén folyamatokat gyakran a húsok feldolgozása során felhasznált nitrátok, illetve az azokból keletkező nitritek indítják be.
Meghalt Karsai Dániel alkotmányjogász