eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Élelmiszerek a kukában: a gazdaságot is pörgeti?

Gyümölcsök, saláták, zöldségek és friss tej - egy brit felmérés szerint ezeknek az élelmiszereknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy a kukában végezzék, ráadásul az emberek közel fele meg van róla győződve, hogy a pazarlással "pörgeti a gazdaságot".

A városlakók átlagosan több ennivalót dobnak ki, köztük is a 25 és 35 közötti egyedülálló férfiak a fő pazarlók: ők átlagosan havi 17,43 font (közel 5200 forint) értékű ételtől válnak meg, többtől tehát, mint amennyit egy átlagos négytagú brit család havonta kidob (15,70 font).

A The Daily Telegraph című brit lap online kiadásában (www.telegraph.co.uk) ismertetett eredmények szerint a fiataloknak volna mit tanulniuk az idősebbektől: az 57 év felettiek ugyanis a legkevésbé pazarlók, átlagosan mindössze 3,36 font értékben dobnak ki élelmiszert havonta.

Ami a termékeket illeti, a banán az első, szorosan követi a tej. "Rangos" eredményt ért még el a friss hús és a kibontatlan készétel is, legkevésbé pedig a konzervek vesznek kárba.

A kétezres reprezentatív mintán végzett felmérésből az is kiderül, hogy az emberek közel háromnegyede úgy véli: az élelmiszerek pazarlásának egyáltalán nincs vagy csak nagyon kis hatása van a környezetre. Nem kevesebb, mint 40 százalék pedig egyenesen úgy gondolja, hogy gazdasági szempontból kifejezetten hasznos az ennivaló kidobása, mivel "mozgásban tartja a termelést".

Nem egy környezettudatos társadalomról árulkodik az az adat sem, amely szerint a britek 77 százaléka saját elmondása szerint egyáltalán nem veszi figyelembe élelmiszervásárláskor a globális környezeti hatásokat.

De vajon miért végzi ilyen sok élelmiszer a kukában? Nos, a felmérés szerint ezért elsősorban a rossz tervezés, a zsúfolt életmód, a rossz szokások, a lustaság és nem utolsó sorban a túl nagy adagok a felelősek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×