eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amerikában tovább tartanak a házasságok, mint az élettársi kapcsolatok

Az amerikai házasságok tovább tartanak, mint a boldogító igen kimondása nélkül létrejött élettársi kapcsolatok - állapította meg kedden közzétett jelentésében a Centers for Disease Control (CDC) elnevezésű betegségmegelőzési és járványvédelmi szervezet.

A megjelent adatok szerint a házasságok 78 százaléka maradt fent öt évig vagy hosszabb ideig, szemben az élettársi kapcsolatokkal, amelyeknek csak 30 százaléka tartott ki ennyi ideig. Ugyanakkor az is kitűnt, hogy az együttélések sokszor azért bizonyultak rövidebb életűnek, mivel az életközösségben élő párok 51 százaléka három éven belül házassággal pecsételte meg összetartozását.

A CDC több mint 12 ezer férfit és nőt kérdezett meg a reprezentatív országos felméréshez, amit 2002-ben folytattak le.

A kutatás főbb megállapításai között szerepelt, hogy 15-44 év közötti megkérdezett férfiak és nők 40 százaléka volt házas, míg 9 százalékuk élt élettársi kapcsolatban. Az azonos etnikai csoporthoz tartozó párok nagyobb eséllyel maradtak együtt első házasságuk során tíz évig vagy ennél tovább. Akiknek az első házasságuk megkötését követően legalább nyolc hónappal született meg első gyermekük, 80 százalékban ünnepelték együtt tizedik házassági évfordulójukat is.

Azonban a gyermektelen házaspárok esetében kétszer gyakoribb volt, hogy nem jutottak el a tízéves évfordulóig. A 26 évesen vagy ennél idősebb korukban összeházasodott párok 75 százaléka maradt együtt legalább tíz évig, míg a kamaszházasságot kötőknél csak ötven százalékra jött ki ez az arány - írta a CDC jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×