eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Amerikában ismét nőtt a teherbe eső tizenévesek száma

Másfél évtizedes csökkenő irányzat után három százalékkal nőtt a teherbe eső tizenévesek száma az Egyesült Államokban.

Az aggodalmat keltő jelenség nyomán kiújulni látszik a vita: miről szóljon a szexuális oktatás?

A Guttmacher Intézet adatai szerint a 2000-es évtized közepén a 15-19 éves korosztálynál szintén növekedett a szülések, valamint - több mint egy évtizede első ízben - a művi vetélések száma négy illetve, egy százalékkal.

A tizenévesek hét százaléka esett teherbe 2006-ban, ezer fiatalra 71,5 terhesség esett, míg 2005-ben ez a mutató 69,5 volt. A korábbi csúcsot képviselő évben, 1990-ben a korosztály 12 százaléka lett terhes. (A 2006 utáni adatokat még nem dolgozták fel.)

A kutatók és aktivisták egy része szerint a másfél évtizedes csökkenési folyamat megfordulása a Bush-évek hibás iskolai szexuális oktatási politikájának következménye. Az előző kormány idején a felvilágosítás arra helyezte a hangsúlyt, hogy a fiataloknak a házasság előtt önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk.

Mások azonban egy sor más tényezővel - köztük a szegénység terjedésével, a hispán bevándorlók számának növekedésével és az AIDS-szel kapcsolatos nemtörődömséggel, az óvszerek használatának hiányával - magyarázzák a jelenséget.

Sarah Brown, a nem tervezetten bekövetkező terhességek megelőzését célzó országos kampány vezetője hangsúlyozta, hogy fel kell erősíteni, hatékonyabbá és ötletesebbé kell tenni azt az országos üzenetet, amely a gyerekvállalás későbbre halasztásáról győzi meg a gyerekeket.

A tizenévesek terhessége Amerikában a legnagyobb társadalmi vitákat kiváltó kérdések egyike. A téma átpolitizáltságára utal, hogy éles szembenállás alakult ki arról, melyik oktatást támogassa az állam, azt, amelyik a házasság előtti szexmentesség köré épül, vagy amelyik a születésszabályozást helyezi középpontba.

Azok, akik szerint a Bush-politika megbukott, azt mondják, hogy a különböző születésszabályozási módszerek megismertetésével kell foglalkozni.

Azok viszont, akik a megtartóztatást pártolják, úgy vélik, hogy az új statisztika az ő igazukat erősíti. Szerintük az önmegtartóztatás és a kevesebb partner egészségesebb szexuális életet eredményez, mint az óvszerek osztogatása. Annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a terhességek számának további növekedése, valamint az AIDS és egyéb betegségek terjedése, minél későbbi szexuális életre kell ösztönözni a gyerekeket - vallják.

A felmérések szerint az 1970-es és -80-as években gyorsan nőtt a szexuálisan aktív tizenévesek száma, aminek következtében több lett a terhesség és a szülés is. Ez a folyamat 1991-ben, az AIDS megjelenésével megtorpant, elterjedt az óvszerek használata és visszaesett a tinédzserek körében a terhességek száma.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×