INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Életrajza buktatta le a volt kormányfőt

Infostart / InfoRádió
Valószínűleg illegálisan ejtett el egy pézsmatulkot hivatali ideje alatt Anders Fogh Rasmussen volt dán kormányfő Grönlandon.

A történtekre a jelenlegi NATO-főtitkár miniszterelnökségéről frissen megjelent könyv világít rá egyik fejezetében. A KNR grönlandi rádióállomás szerint az esetet korábban elhallgatták, mivel az nem illeszkedett a mérsékelt, a középutat kereső államfő imázsához.

Az életrajzi könyv szerint Rasmussen Dánia, illetve az országhoz tartozó atlanti-óceáni területek vezetőinek éves találkozóján terített le egy pézsmatulkot, amelyet a Feröer-szigetek kormányfőjének szántak trófeának.

A miniszterelnök állítólag társai elhibázott lövései után vette kezébe fegyverét és egyetlen lövéssel megölte az állatot.

Rasmussennek a grönlandi szokások szerint trófeaként magával kellett volna vinnie a tulokbőrt. Erről azonban a dán kormányfő többek között azért is lemondott, mivel az "ajándék" után adóznia kellett volna, ezért inkább szigorú titoktartás mellett darabolták fel az állatot.

Az egyelőre nem világos, hogy lövészbemutatójával Rasmussen nem sértette-e meg a grönlandi törvényeket, egy pézsmatulok kilövéséhez ugyanis különleges engedélyre van szükség.

A címlapról ajánljuk