eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cukros és zsíros ételektől híznak az afrikai szegények

Az elhízás egyre gyakoribb a szegény városlakók közt Afrikában, mert egyre könnyebb hozzájutni az olcsó, nagy zsír- és cukortartalmú ételekhez - figyelmeztetnek kutatók.

Hét afrikai ország adatait elemezve kiderült, hogy az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek elejéig mintegy 35 százalékkal emelkedett a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma, a növekedés mértéke a szegényebb népességnél volt nagyobb.

A BioMed Central Public Health című szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy az Afrika városiasodott területein élő gazdagok körében is nagy az elhízás mértéke, ám a kövérségi arány növekedése a szegények között jóval magasabb.

"Annak ellenére, hogy a legkevésbé városiasodott kontinens, Afrika népessége egyre inkább urbanizálódik, városaik példátlan arányban növekszenek" - figyelmeztetett Abdhalah Ziraba, aki a Nairobiban működő Afrikai Népesség- és Egészségkutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberi bejelentése szerint a túlsúly ma már nagyobb arányban járul hozzá világszerte a halálozáshoz, mint az alultápláltság. A diabétesz - amely egyike az elhízással összefüggő krónikus betegségeknek - 180 millió embert érint már globálisan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×