eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az Oxford Streeten vége a recessziónak

A mély recesszió ellenére két éve nem látott költekezési láz jellemezte a karácsony előtti első nagy londoni bevásárló hétvégét, amelyen milliók lepték el a brit főváros elegáns áruházakkal szegélyezett híres utcáit, mindenekelőtt az Oxford Streetet.

A londoni tanács - immár ötödik éve egymás után - egyetlen hatalmas gyalogos övezetté nyilvánította a központi bevásárló negyedet, ahonnan december első szombatján minden járművet kitiltanak, még a buszokat is, átadva a terepet a karácsonyi vásárlóknak.

Az első kimutatások szerint csak az Oxford Street, Bond Street és Regent Street határolta londoni áruházi negyedben kétmillióan özönlöttek az utcákra, és összesen 200 millió fontot (60 milliárd forintot) hagytak az üzletekben.

Ez sokkal jobb eredmény a tavalyi előkarácsonynál, amikor 1,5 millió vásárló 150 millió fontot hagyott a december eleji autómentes szombaton a londoni áruházi negyed kereskedőinél.

A világgazdaság legnagyobb erőcentrumai közül hivatalosan már csak Nagy-Britannia van recesszióban. A brit statisztikai hivatal minap közölt, felülvizsgált adatai szerint az idei harmadik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az előző három hónappal összevetve a hazai össztermék (GDP); az éves visszaesés 5,1 százalékos volt.

Ez volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben visszaesést mértek a brit gazdaságban. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A brit recesszió harmadik negyedévi folytatódását mutató adatok kisebb piaci sokkot okoztak, mivel citybeli elemzők a szeptemberrel zárult három hónapban már 0,1-0,3 százalék közötti negyedéves növekedést vártak a brit gazdaságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×