INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A válságnál és az újinfluenzánál aggasztóbb az éghajlatváltozás

Infostart / InfoRádió
A világ lakosságának jelentős része úgy érzi, rendkívül fontos, hogy az év végi koppenhágai klímacsúcson új egyezmény szülessen a gázkibocsátás csökkentéséről - derül ki a HSBC nemzetközi felméréséből. A fejlett, illetve fejlődő országokban élők azonban kicsit másképp látják a helyzetet.

A világ lakosságának 65 százaléka úgy véli, rendkívül fontos, hogy egy új, a gázkibocsátás csökkentését előíró nemzetközi egyezmény szülessen. A 12 országban készült kutatás eredményei szerint egyértelmű különbség fedezhető fel a fejlődő és a fejlett országok lakosainak attitűdje között: az előbbiek ugyanis rendre nagyobb igényt mutatnak a beavatkozás, a cselekvés iránt, mint fejlett társaik.

Brazíliában a válaszadók 86, Mexikóban 83 százaléka tartja fontosnak, hogy új klímaegyezmény szülessen, míg az Egyesült Királyságban 56, Kanadában 55, az Egyesült Államokban csak 45 százalék vélekedik így - számol be az eredményről az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérés szerint a megkérdezettek 79 százaléka egy legkésőbb 2050-ig elérendő 50-80 százalékos kibocsátás csökkentés melletti elköteleződést tart kívánatosnak. Nemzeti szinten Mexikó (91 százalék), Brazília (90 százalék), Hongkong (84 százalék) és Kína (82 százalék) lakosai tartják a legnagyobb arányban fontosnak egy ilyen mértékű vállalás tető alá hozását, míg India (75 százalék), Nagy-Britannia (71 százalék) és az Egyesült Államok (66 százalék) lakosai ragaszkodnak legkevésbé az ilyen nagy mértékű kötelezettségvállaláshoz.

A gazdasági válság és a H1N1 vírus terjedésének réme ellenére egyébként a válaszadók 34 százaléka úgy véli, az éghajlatváltozás egyike a leginkább aggodalomra okot adó problémáknak. Tízből hét ember úgy gondolja, a klímaváltozás kezelése van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a gazdaság élénkítése.

A személyes elkötelezettséget tekintve a válaszadók 36 százaléka állította, hogy mindennapjai során igyekszik klímatudatosan élni. A szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos izzók használata és a nem használt készülékek kikapcsolása volt a leggyakrabban említett környezettudatos viselkedésmód, amelyben a felmérés szerint Kína, Hongkong, India és Franciaország lakosai a legaktívabbak.

Bár sürgetik a cselekvést, a válaszadók jelentős része (38 százalék) mégis úgy véli, hogy a klímaváltozást már nem lehet megállítani. Legnagyobb arányban a britek (53 százalék), a kanadaiak (51 százalék) és a franciák (50 százalék) értenek egyet ezzel a cseppet sem optimista állítással.

Összességében csak a válaszadók 17 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamat még megakadályozható. Az ügyben Kína (38 százalék), Hongkong (28 százalék) és India (30 százalék) lakosai a legbizakodóbbak.

A címlapról ajánljuk