eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az egészségesek gyakrabban szednek étrend-kiegészítőket

Minden negyedik-ötödik család vásárol havi rendszerességgel valamilyen étrend-kiegészítő terméket, és az egészséges emberek gyakrabban szednek ilyesmit, míg a krónikus betegek gyógyszerekre költenek inkább - derül ki a Szinapszis Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatásából.

Az étrend- és táplálék-kiegészítők az utóbbi években robbanásszerűen növekvő népszerűségre tettek szert. Egyre több a vásárló, és a megvásárolható termékek palettája is évről évre folyamatosan bővül. A Magyarországon regisztrált étrend-kiegészítők száma meghaladja az ötezret.

Bár hazánkban minden negyedik-ötödik család legalább havi rendszerességgel vásárol étrend-kiegészítőket, kevesen tudják, hogy ezen készítmények forgalomba hozatalához nem szükséges az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) vagy más hatóság engedélye. Mindössze néhány adat alapján regisztrált termékké válhat a szer.

Az egészségtudatos életmód, valamint az egészséggel kapcsolatos információkra való nyitottság leginkább a fiatal korosztályt jellemzi - fogyasztási szokásaik tekintetében is.

Leggyakrabban a 26-35 éves korosztály vásárol étrend-kiegészítőt, több mint 30 százalékuk rendszeresen költ ilyesmire. Ezzel szemben az 56-65 év közöttiek mindössze 19 százaléka áldoz étrend-kiegészítőkre.

Több étrend-kiegészítőt vásárolnak a magasabb végzettségűek és a relatív magasabb jövedelműek, és a települések méretével is egyre növekszik azok aránya, akik ezeket a termékeket rendszeresen használják: Budapesten minden harmadik válaszadó rendszeres fogyasztó.

Feltételezhetnénk, hogy a krónikus betegségekben szenvedők szívesebben fordulnak az étrend-kiegészítők felé, mint az egészséges emberek. A kutatás adatai ezt megcáfolni látszanak, hiszen ők jellemzően gyakrabban költenek étrend-kiegészítőkre, míg a krónikus betegek vényköteles gyógyszerekre és recept nélkül kapható készítményekre fordítják pénzüket - derült ki a Szinapszis Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatásából, amelynek során a piackutató cég 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdezett meg 2009 júniusában. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×