eur:
389.43
usd:
361.53
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mester, henyélő vagy süppedő - Ön melyik munkacsoportba tartozik az irodában?

Hajnalkák, déltáji mesterek, ebédidős henyélők és késő délutáni süppedők - egy amerikai kutatás eredménye alapján Donna Dawson pszichológusnő által meghatározott személyiségtípusok érzékletesen leírják az irodai alkalmazottak jellegzetes viselkedésformáit.

A Hajnalkák

A Hajnalkák csoportjába tartoznak azok, akik a leginkább reggel hatékonyak a munkahelyen. Egy kiadós éjszakai alvás után természetes számukra a lendületes kezdés, teljesítményük azonban ebéd után jelentősen csökken - derül ki a kutatásból, amely szerint a "Hajnalkák" szervezettek, fegyelmezettek és hatékonyak, kollégáik gyakran fordulnak hozzájuk tanácsért, és mindig szívesen is segítenek. Nem tűrik azonban az ostobákat, és elvárják a tájékozottságot.

A Hajnalkák csoportjába a 45 éves vagy annál idősebbek tartoznak, akik büszkék arra, hogy egészségesek és dolgoznak. Ugyanakkor nehezen viselik a fiatal munkatársak nyavalygásait, és sokszor fel is lázadnak a vállalat egyes munkamódszerei ellen.

A déltáji mesterek

A Hajnalkák nehezen nem tolerálják a "déltáji mestereket": azokat, akik a reggel folyamán a legkevésbé termelékenyek, és akik nehezen ébrednek reggel. Az ebbe a csoportba tartozó dolgozók többnyire 18 és 24 év közötti, intenzív társasági életet élő és barátkozó fiatalok, akik számára létfontosságú a kommunikáció: kezükben egy csésze teával vagy kávéval járják körbe az irodát, miközben a kollégákkal beszélgetnek.

Ha éppen nincs kedvük a társalogni, akkor úgy tesznek, mintha e-mailekre válaszolnának. Igazán a délutáni órákra jönnek lendületbe. Élvezik munkájukat, de az irodán túli élet legalább olyan fontos számukra.Az ebédidős henyélők

A harmadik csoportba az ebédidős henyélők tartoznak: szeretnek jól élni, élvezik a jó ételeket és italokat, szeretnek saját ütemükben dolgozni és igyekeznek munkájuk és magánéletük között harmonikus egyensúlyt teremteni. Az ebédidős henyélő nem hajszolja túl magát, és rossz néven veszi, ha ebédidejében irodai ügyekkel zaklatják. Hosszú ebédszünetet, sőt utána még egy kiadós sziesztát is tart.

A kimaradt munkaidőt délután kiemelkedő hatékonysággal pótolja. Szigorúan ragaszkodik munkavállalói jogaihoz, és ha vállalata elnézi késlekedéseit, akkor példás teljesítményt nyújt.

A késő délutáni süppedők

A Canon cég felméréséből kiderült, hogy vannak olyanok, akik közvetlenül ebéd után töltődnek fel jelentős energiával. Ügyelnek egészségükre, így ebédre nem fogyasztanak hizlaló, nehéz ételeket. Õk a késő délutáni süppedők, akik az ebédidő alatt aktívan mozognak, legyen az akár egy séta a helyi parkban vagy a boltokban. Szeretik mindig kézben tartani az irányítást, teljesen éberek, és keresik a lehetőségeket. Törekvőek és keményen dolgoznak, hogy életükből és munkájukból egyaránt a legtöbbet hozzák ki

A Késő délutáni süppedők mentális ösztönzésre és munkahelyi kihívásokra vágynak: ezek nélkül tehetetlennek, unottnak érzi magukat. Energiakészleteik azonban jellemzően késő délutánra ki is merülnek, így minél távolabb kerülnek az ebédtől, annál fáradtabbnak érzik magukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×