eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Most már biztos, hogy vége a télnek!

Vége a télnek - legalábbis, ha hinni lehet a Veresegyházi Medveotthon rejtett zugaiból előbújó medvék ösztöneinek.

A néphagyomány szerint, ha február 2-án, Boldogasszony napján kijönnek a medvék a barlangjukból és meglátják árnyékukat, visszamennek, azaz hosszú, kemény tél van még hátra. Ha másként viselkednek, akkor itt a tavasz.

Már egy hete folyamatosan szállingóznak elő barlangjaikból a Veresegyházi Medveotthon nagytestű lakói, így majdnem biztos volt, hogy a néphagyomány szerinti "sorsdöntő" napot, a február 2-át is kinn töltik - tájékoztatta hétfőn az MTI-t Kuli Bálint, a medvefarm vezetője.

A 37 barnamedvéből jelenleg több mint 20 tartózkodik kinn. Mivel nem látták meg az árnyékukat, nem bújtak vissza, tehát nagy a valószínűsége, hogy az elmúlt napok enyhe időjárása tovább folytatódik, s a zord tél visszatérte helyett további enyhülésre, korán ránk köszöntő tavaszra számíthatunk.

Kuli Bálint szerint a veresegyházi macik ösztönei évről évre beigazolódnak. Ennek legvalószínűbb oka, hogy Közép-Európában egyedül itt valósulhatott meg a természetes tartási technológia. A barnamedvék tápláléka és annak kiosztási körülményei majdnem teljesen megegyeznek a vadonbéli körülményekkel, s ugyanúgy bármikor elvonulhatnak saját rejtett zugukba, mintha szabadon élnének.

Eddig téli álmot aludtak, de az enyhe időjárás kicsalogatta őket a szabadba.

Az állatkerti medvék még bizonytalanok

Fővárosi Állat- és Növénykertben a medvék még nem döntötték el, hogy visszamennek-e szundikálni, azaz kemény lesz-e a tél, avagy kint maradnak, mert érzik a tavasz közeledtét.

Buci, Noé és Mídász, a három barnamedve (utóbbi kettő a barnamedve szíriai alfajának képviselője) kijött barlangjából, s jóízűen elfogyasztották tízóraijukat, a többi között hagymát, répát, karalábét, salátát. Kicsit nézelődtek, sétáltak, két lábra álltak, kacérkodtak a fáramászással, majd belekotortak egy üreges farönkbe élelem után kutatva.

Németh Lajos meteorológus elmondta: a medvék nehéz helyzetben vannak, mivel az ország keleti részében süt a nap, tehát ott visszabújnának a barlangjukba. A nyugati országrészben havazik, itt nem látnák meg az árnyékukat. A Fővárosi Állat- és Növénykert mackói látnak ugyan némi árnyékot, de ez nem elég markáns, ezért nem könnyű a döntés - hangsúlyozta.

Kiemelte: messzemenő következtetést nem lehet levonni a medvék viselkedéséből. A modern meteorológia két hetet tud előre jelezni, ezek alapján a hét közepén tavaszi idő várható, s az állatok valószínűleg ezt érzik.

Régebben az embereknek nagyon fontos volt, milyen idő várható, hiszen ki voltak téve az időjárás viszontagságainak, s nagyon várták a jó időt - mondta Németh Lajos. Igen érdekes, hogy a tavaszi, nyári időszakokra sokkal kevesebb ilyen, az árnyékfigyeléshez hasonló "regula" létezik, az időjárás-előrejelzések népi hagyományai főként a novembertől márciusig tartó időszakra koncentrálódnak - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×