eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A C-vitamin újabb jótékony hatása: csökkenti a vérnyomást

Azoknak az amerikai lányoknak a legalacsonyabb a vérnyomása, akiknek vérében sok a C-vitamin. A minél több gyümölcs, zöldség fogyasztását tanácsoló tudományos vizsgálat eredményeit a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Nutrition Journal közölte.

A világ leggyakoribb szív- és érrendszeri betegsége a magas vérnyomás, amely sokszor már fiatal korban jelentkezik. Gladys Block és munkatársai 242 amerikai lányt vizsgált tíz évvel ezelőtt, majd évente, eredetileg azért, hogy megfigyelhessék, manapság milyen módon és mértékben nőnek, híznak a gyerekek. A vizsgálat tizedik, utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekből a vér C-vitamin tartalmának minden alkalommal megmért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves ifjú hölgyek vérnyomásával.

Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy az előző esztendő óta ezek az adatok miképpen alakultak.

Az összehasonlítás is hasonló eredménnyel járt: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett. A munkacsoport arra is figyelt, hogy az önkéntes vizsgálati alanyok között megfelelő arányban legyenek fehérek és afroamerikaiak.

Elég volna, ha a különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek pontos bevétele helyett növelnénk étrendünkben a C-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét, vagy C-vitamin tablettákat szednénk marékszám? Az utóbbit már többször megvizsgálták és nem működik: a legkülönbözőbb vitaminok éveken át történő szedése nem előzte meg sem az agyvérzést vagy infarktust, sem a rosszindulatú daganatok kifejlődését.

A szaksajtóban a magas vérnyomás kezelésének egyik legismertebb amerikai szakértője, az eredetileg svájci szívgyógyász, Franz Messerli úgy nyilatkozott, hogy az eredmény érdekes, de további vizsgálatokat igényel. Például nyilvánvaló, hogy aki egészségesebben táplálkozik, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az kevesebb konyhasót eszik és akkor a vérnyomása alacsonyabb. Az egészséges étrend mindenképp egészségesebb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×