eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fogyókúrával az inkontinencia ellen

Világszerte nők milliói szenvednek inkontinenciában. Egy tanulmány szerint azonban fogyókúrával hatékonyan csökkenthető a vizeletvesztéssel járó tünetek gyakorisága.

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint 8 százalékos súlycsökkentéssel a felére redukálható az inkontinencia tüneteinek gyakorisága.

Az Egyesült Államokban több mint 13 millió nő szenved a betegségben. Az inkontinencia Magyarországon is népbetegségnek számít, hiszen becslések szerint négy-ötszázezren élnek együtt tartósan ezzel a problémával.

Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent, általában az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. A problémát sokan az életkor természetes velejárójának tekintik, ezért kevés nő fordul vele orvoshoz, pedig a tünetek hatékonyan kezelhetőek.

A betegség kialakulásának és tünetei gyakori előfordulásának egyik fő oka a súlyfelesleg lehet - mondja a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban publikált kutatás egyik vezetője.

A kutatás során 338 túlsúlyos nőt vizsgáltak, akiknél egy héten legalább tízszer jelentkeztek a problémák. A nők kétharmadának fogyókúrát rendeltek el, diétáztak és többet mozogtak.

A fél éves fogyókúrával a nők átlagosan 8 százalékos (fejenként nagyjából 7 kilogrammos) testsúlycsökkenést értek el. A kontrollcsoport esetében - akiknek nem volt kötelező diétázniuk, csak különböző tanfolyamokon oktatták őket az egészséges életmódra - az átlagos súlyvesztés 1,6 százalékos (1,3 kilogrammos) volt.

A kísérletek kezdete után hat hónappal a fogyókúrázó csoportnál 47 százalékkal csökkentek a vizeletvesztési tünetek. Kimutatható volt az úgynevezett stressz-inkontinencia csökkenése is - ez nevetéskor, tüsszentéskor, köhögéskor lép fel, vagy ha nehéz tárgyat akarunk felemelni.

Az orvosok szerint a tünetek ritkulásának oka egyszerű: a kisebb testsúllyal kisebb nyomás éri a húgyhólyagot, így kevesebb az akaratlan vizeletvesztés is.

A problémák más módon is hatékonyan csökkenthetők: a medencefenék izomzatát erősítő tornagyakorlatokkal, gyógyszerekkel, elektromos stimulációval és kisebb műtéti beavatkozásokkal is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×