eur:
388.49
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nyakunkon az influenzajárvány!

Várhatóan 2009 első heteiben fokozódik az influenzás megbetegedések száma az európai kontinensen - figyelmeztetnek szakértők, akik szerint egy halálos vírus leselkedik Európára.

Az Európai Influenzafelügyeleti Program szakértői szerint az idei influenzaszezon - amely egyébként nyolc éve a legsúlyosabbnak számít - a következő hetekben súlyosbodni fog, hiszen a betegség hagyományosan január és március között tetőzik.

A szervezet legutóbbi hivatalos jelentésében az olvasható, hogy az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Írországban és Spanyolországban jelenleg közepes, míg Portugáliában nagy intenzitású az influenzaaktivitás. A betegség intenzitása 11 országban nő - állítják a szakértők.

A riport szerint a jelenlegi helyzet alapján előreláthatóan az elkövetkező hetekben több európai országban is járványszintűre erősödik az influenza. Elemzők szerint a legtöbb megbetegedést a H3N2 Brisbane 10 vírustörzs okozza - ez az, amely tavaly háromszor több megbetegedést okozott Ausztráliában, ahol hat gyerek bele is halt az influenzába.

Brit szakértők szerint hogy még mindig nem késő beadni az influenza elleni vakcinát, főleg az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek. A védőoltás mellett egyszerű lépésekkel is megakadályozhatjuk az influenza terjedését, például úgy, hogy tüsszentéskor arcunk elé tesszük a zsebkendőt, amelyet aztán a szemétbe dobunk, és gyakran mossunk kezet.

Ha úgy érezzük, hogy elkaptuk az influenzát, maradjunk otthon, igyunk sok folyadékot, és vegyünk be aszpirint vagy paracetamolt a tünetek enyhítésére - mondják szakértők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×