eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drákói szigorral lépnének fel a graffitisek ellen

Soha nem látott szigorral csap le a graffitisekre a kormány - egyelőnre azonban csak Olaszországban, ahol egy törvénytervezet bezárná a falfirkálókat. Itthon is van ugyan törvény, de igény is a szigorítására.

A rajtakapott olasz graffitiseknek eddig ezer eurót kellett fizetniük a falfirkálásért. Más kérdés, hogy a legtöbb festékszórós utcai művészjelöltet Itáliában sem tudják elfogni a rendőrök.

Ezentúl azonban hathónapos házi őrizet, félévnyi közmunka, vagy 30 ezer euró pénzbüntetés vár azokra, akik tegekkel csúfítják el az olasz épületeket - legalábbis ha életbe lép egy új törvénytervezet. A jogszabály nem kímélné a háztulajdonosokat sem: nekik három napon belül el kell majd távolítani a graffitiket, különben 10 ezer euróra büntetik őket.

A drákói szigor Magyarországon is elkelne. Csak két eset a közelmúltból: Miskolcon az avasi templomot, Budapesten a Vörösmarty téri Oroszlános kutat fújták össze. A Budavári Önkormányzat fideszes polgármestere. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselőként is úgy véli, hogy a graffitizést önálló bűncselekménynek kellene minősíteni.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága azonban nem vette tárgysorozatba ezt a javaslatot, mert a testület többsége, illetve a kormány szerint a falfirkálókat rongálás miatt a jelenlegi jogszabályok is büntetik.

Magyar György ügyvéd is ezt mondta korábban az InfoRádióban: a műemlékeket külön jogszabály védi, de a többi esetben sem marad büntetlenül a károkozás. A bíróság kárértéktől függően akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat, a tettest pedig kötelezni lehet a károk megtérítésére.

A büntetés azonban csak egy módszer. Egy másik megoldás hívei művészetnek tartják a graffitit. Nyáron a Boráros téri aluljáróban volt falfirka kiállítás, egy hasonló tárlat most nézhető meg a Ludwig Múzeumban, a Tűzraktár új tulajdonosa pedig éppen a napokban írt ki fotópályázatot a volt kulturális központban található húszezer négyzetméternyi graffiti megmentésére. Mert a művészetnek felület kell.

A már említett olasz törvénytervezet az önkormányzatokat arra ösztönözné, hogy büntetlenül összefirkálható falakat biztosítsanak a graffitiseknek. Magyarországon is van erre példa, legutóbb Kiricsi Karola, a BKV szóvivője jelentett be hasonló intézkedést.

A graffitisek által okozott kár nagyságát egyébként jól szemlélteti, hogy csak a BKV-nak évente egymilliárd forintos veszteséget okoznak a rongálók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×