eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan lehet szinte mindenre emlékezni?

Rendszeresen elfelejti a neveket, és nem tudja felidézni az arcokat? Ed Cooke is így volt ezzel, ám egyszer kórházba került, és nem sokkal az után, hogy kijött onnan, a memória nagymestere lett.

A legtöbb ember, aki kórházba kerül, egyfolytában tévét néz vagy krimit olvas, netán a kórterem ablakán kibámulva hallgatja a rádiót. Ed Cooke azonban hasznosan töltötte ezt az időt, és amire kijött a kórházból, már profi módon tudott bánni a memóriájával.

"Valami baj volt a lábammal 18 éves koromban, ezért több hónapot kórházban kellett töltenem. És mivel a kórházak unalmasak tudnak lenni, azt kerestem, mivel tudnám lefoglalni magam. Valaki kölcsönadott egy Tanulj meg emlékezni című könyvet, amely több módszert is vázolt arra, hogyan lehet fejleszteni a memóriát" - mondta a férfi, aki kórházi ágyán kipróbálta mindegyik módszert, és megpróbálta megérteni működésüket.

Amire a férfi elhagyta a kórházat, már képes volt arra, hogy 60 másodperc alatt memorizáljon egy pakli kártyalap sorrendjét. Először hatásos "buli trükk"-nek bizonyult képessége, amellyel nagy sikert aratott baráti társaságban és a bárokban, ahol memorizálni tudta minden egyes vendég nevét.

Amikor másodéves egyetemista lett, barátai arra biztatták, hogy vegyen részt a Kuala Lumpur-ban megrendezett Memória Világbajnokságon.

Az első világbajnokságon rögtön a 10. helyezést érte el a most 26 éves fiú, aki évről évre fejlesztette emlékezőképességét, így a legutóbbi versenyen, tavaly már a 7. lett.

A 3 napos világbajnokság 10 versenyszámból áll. A versenyzőknek szinte mindent memorizálniuk kell: neveket, számokat, arcokat, szavakat, dátumokat, kártyákat.

Cooke 23 évesen már a memória nagymestere volt, amely azt jelentette, hogy egy órán belül képes volt ezer számot és 10 pakli kártyalapot memorizálni. Nem véletlenül nyerte meg az amerikai memóriabajnokságot.

Ahelyett azonban, hogy busás vagyonokat keresne képességével (például a kaszinókban), úgy döntött: iskolákba látogat el, és előadásokat tart a diákoknak az emlékezőtehetség fejlesztéséről. Emlékezz emlékezni című könyve a napokban jelenik meg Nagy-Britanniában.Ed Cooke 5 tippje, hogyan frissítsük fel emlékezetünket:

1. Koncentrálás. Amikor találkozunk egy idegennel, gyakran meg sem nézzük őt rendesen, így nem véletlen hogy hamar elfelejtjük az arcokat. Ez így van a szavak, gondolatok és számok esetében is. Ha viszont összpontosítunk valamire, akkor nagy valószínűség szerint emlékezni is fogunk rá.

2. Azonosítás. Akkor is, ha nem érdekel minket a dolog, azonosítsuk valamivel. Cooke a Katalin (Catherine) keresztnevet hozza fel példának: valószínűleg nem érdekel minket, mert már számtalanszor hallottuk, de össze lehet kapcsolni egy olyan dologgal, ami érdekel minket, ha a Katalin egy olyan név, amire emlékezned kell.

3. Ha több dologra kell emlékeznünk, akkor próbáljuk meg mindegyiket összekapcsolni egy ismerős történettel.

4. Idézzünk fel minél több olyan emléket, amely memóriánk "peremén" van, például nemrég tanult szavakat vagy recepteket.

5. Fontos a napi gyakorlás is. A szakember azt javasolja, hogy a nap végén idézzük fel azokat az eseményeket, amelyek megtörténtek velünk a nap során. "Az emlékek eltűnnek, ha nem ismételjük őket" - mondja Cooke, akinek Emlékezz emlékezni című könyve a napokban jelenik meg Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×