eur:
389.45
usd:
363.53
bux:
68005.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hat dolog, amit rosszul tudunk a terhességgel kapcsolatban

Rengeteg mítosz lengi körül a terhességet, amelyek közül jó néhányat még a legértelmesebb és legműveltebb nők is elhisznek. Ilyen az, hogy ha a has alul gömbölyű, akkor fiú lesz a gyerek - de az is, hogy a terhesség alatt büntetlenül lehet nassolni, hiszen "kettő helyett kell enni".

Julie Upton amerikai táplálkozási szakértő szedte ízekre azokat a mítoszokat, amelyek a terhességet lengik körül.

Mítosz: A terhesség alatt azt eheti a kismama, amit megkíván; ilyenkor egyáltalán nem kell aggódni az étrend miatt.

A valóság: A kismamának nem kell kettő helyett ennie, ahogy a mondás tartja. Az első trimeszter alatt például egyáltalán nincsen szükség többlet kalória bevitelére, míg a másodikban és harmadikban pedig a szokásoshoz képest mindössze átlagosan napi 350 plusz kalória kell. Vagyis egy kismamának ilyenkor 2200-2900 kalóriára van szüksége egy nap - ezt azonban egészséges táplálkozással kell bevinnie, nem pedig "bármivel".

Mítosz: A terhesség alatt nem lehet természetes módon hozzájutni a szükséges kalciummennyiséghez.

A valóság: A terhesség és a szoptatás alatt egyáltalán nincs szükség plusz kalciumra - elegendő az átlagosan javasolt napi ezer milligramm. A kismama szervezete a valóságban a szokásosnál hatékonyabban köti meg a kalciumot.

Ám mivel a legtöbb nő a teherbe esés előtt kalciumhiányban szenved, a kismamáknak azt tanácsolják, hogy szedjenek vasat, folsavat, kalciumot és D-vitamint tartalmazó multivitamint. Ez különösen javasolt azoknak a kismamáknak, akik valami miatt nem isznak tejet.

Mítosz: Normális a 13-14 kiló felszedése.

A valóság: A terhesség alatti súlygyarapodást illetően alaposan megváltoztak a "szabályok", mivel nagyon sok nő soha többé nem képes visszaszerezni a "lánykori" súlyát, az elhízás pedig súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Ezért ma már a kicsit is gömbölydedebb nőknek azt tanácsolják, hogy a "cél" ne a 13-14, hanem maximum tíz kiló felszedése legyen.

Az amerikai Orvosi Intézet testtömeg-indexre (BMI) lebontotta, kinek mennyit "ajánlott" híznia a terhesség alatt:

19,8-ig - 13-18 kg
19,8-26 - 11-16 kg
26-29 - 7-11 kg
29-es BMI fölött - 7 kg
Ha ikreket vár valaki - 16-20 kg.Mítosz: Nem szabad kávét inni.

A valóság: Kutatások azt bizonyítják, hogy a mérsékelt koffeinbevitel nem hat kedvezőtlenül a terhesség kimenetelére. A szakértők azt tanácsolják, hogy a kismama naponta 300 milligrammnál több koffeint nem fogyasszon. Ha nem tud meglenni egy gyenge tejeskávé nélkül, ne aggódjon: igya meg nyugodtan! Persze ha valakinek soha nem volt szüksége kávéra ahhoz, hogy elinduljon a nap, ne a terhessége alatt akarjon rászokni a feketére!

Mítosz: A biztonság kedvéért kerüljük a testmozgást a terhesség alatt!

A valóság: A legtöbb állapotos nő számára kimondottan jó a testmozgás. Kutatások szerint ez 50 százalékkal csökkenti a terhességi cukorbetegség és 40-nel a veszélyes terhességi magas vérnyomás kialakulását.

Mítosz: Veszélyes higanytartalmuk miatt nem szabad tengeri herkentyűket enni a terhesség alatt.

A valóság: A tenger gyümölcsei minősülnek az egyik legjobb sovány fehérje forrásnak, ráadásul vasat, cinket és egyéb, a terhes nők számára fontos ásványi anyagot tartalmaznak. Az utóbbi években ugyan hol ezt, hol azt tanácsolják a kismamáknak, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a számukra is teljesen biztonságos hetente 340 gramm tenger gyümölcseinek: garnélaráknak, fésűkagylónak, lazacnak, sávos tőkehalnak, sügérnek, pisztrángnak és tonhalnak a fogyasztása. Sőt, ez kimondottan ajánlott is, mert segíti a magzat agyának fejlődését!

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×