eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A ventillátor lehet a bölcsőhalál elleni hatásos eszköz

A ventillátor használata jelentősen csökkentheti a váratlan bölcsőhalál kockázatát - állítják amerikai tudósok.

A hirtelen újszülöttkori halál a szülők egyik rémálma, ám egy friss kutatás szerint könnyen meg lehet előzni a tragédiát: ventillátort kell használni a csecsemő szobájában.

A bölcsőhalál csak Nagy-Britanniában 300 gyereket öl meg évente, de szakértők még nem ismerik az egy éves kor előtti bekövetkező hirtelen halál pontos okát.

Néhány módszerrel, például azzal, hogy a babát a hátára fektetjük vagy cumit adunk a szájába, amikor alszik, csökkenthető a kockázat. Kaliforniai tudósok azonban azt állítják, hogy a ventilátor is hatásos eszköz lehet a bölcsőhalál megelőzésében.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine szaklapban megjelent vizsgálatukban 185 olyan csecsemő adatait fésülték át, akik 1 éves koruk előtt minden előzmény nélkül, alvás közben meghaltak. Az adatokat 312 azonos szociális háttérrel rendelkező egészséges újszülöttével vetették össze, végül pedig kikérdezték az anyákat a babák hálószobájáról.

A vizsgálatából kiderült: azoknál a babáknál, akiknél ventillátort helyeztek el, 72 százalékkal csökkent a bölcsőhalál kockázata. Arra is rávilágítottak, hogy az eszköz a 20,5 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletű szobában a leghatásosabb: ott 94 százalékkal csökkent a hirtelen csecsemőhalál esélye.

Bár szakemberek még nem fejtették meg a ventillátor és a bölcsőhalál közti kapcsolatot, többen úgy látják: a baba szobájában tapasztalható nem megfelelő szellőzés oda vezethet, hogy a gyerek orra és szája körül kilégzett szén-dioxid halmozódik fel, amit újra és újra belélegezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×