eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kapcsold ki az óceánok zaját!

A világ óceánjaiban olyannyira megnövekedett a zajszint, hogy az komoly problémát jelent a bálnák, delfinek és más tengeri emlősök számára - véli a Nemzetközi Állatjóléti Alap. A tenger alatti zaj ugyanis lehetetlenné teszi az állatok közt zajló kommunikációt és megzavarja a táplálkozásukat.

Egyes területeken a tengeri zajszint évtizedenként megkétszereződik, és az alap szerint a döntéshozók keveset tesznek ez ellen. A cetek helyzetéről az elmúlt hónapban készült globális felmérésében a Természetvédelmi Világszövetség arra a következtetésre jutott, hogy a tengeri zaj komoly fenyegetést jelent az állatok számára.

A sziláscetek, mint amilyen a kék bálna és a hosszúszárnyú bálna, alacsony frekvenciájú hívásokat hallatnak, amelyek több ezer kilométerre is eljuthatnak a vízben. A delfinek és más fogascetek magasabb frekvenciájú hangokkal találják meg zsákmányukat.

A hajómotorok és -propellerek, valamint az olaj- és gázkutatásban alkalmazott szeizmikus légfegyverek olyan frekvenciatartományú zajt bocsátanak ki, amely mindkét fajcsoportot zavarja - idézi az alap jelentését a BBC hírszolgálata.

Az óceán zaja: kapcsold ki című jelentésben egy kutatásra hivatkoznak, amely szerint a kék bálna hívóhangjainak spektruma ma már csupán tizede annak, ami a motoros hajózás bevezetése előtt volt. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a katonai szonárrendszerek okozták a csőröscetek tömeges partra vetődését. A szonár valószínűleg annyira megzavarja az állatok merülését, hogy a búvárok túl gyors felszínre kerülésénél jelentkező keszonbetegséghez hasonló állapotba kerülnek.

A jelentés nem az első, amely figyelmeztet a tengeri zaj veszélyeire, és nem is az utolsó. A gond az, hogy a problémát okozó legtöbb tevékenység - a kereskedelmi hajózás és a tengerfenéki bányászat - része a mai, összefonódott gazdaságnak. A törvényhozást pedig tovább nehezíti, hogy a zaj nagy része a nyílt tengeren keletkezik, amely nagyrészt szabályozatlan közeg.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×