eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Apró beavatkozás elég a gyomorszűkítés helyett

A gyomorszűkítéséhez hasonló hatás érhető el egy aprócska beavatkozással, amelynek eredményeképpen a kutatóknak sikerült csökkenteni az éhséghormonnak nevezett grelin szintjét - igaz, egyelőre csupán sertéseknél.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói egy vegyi anyag segítségével lezárták a gyomor legfelső szakaszába, a funduszba vezető fő eret. A funduszban keletkezik ugyanis a grelin nevű, étvágy- és anyagcsere hormon 90 százaléka, és termeléséhez a fungusz jó vérellátása szükséges.

Az eredményről a kutatók a Radiology című szaklap legújabb kiadásában számoltak be.

A gyomor ereinek kémiai úton történő elzárása nem számít komoly műtétnek, viszont a hatása ugyanolyan, mint a gyomorszűkítésé; utóbbi azonban súlyos veszélyekkel és komplikációkkal járhat.

"Mivel az elhízás a legnagyobb biomedikai probléma az Egyesült Államokban, ez az aprócska beavatkozás komoly alternatívát és könnyebb választási lehetőséget jelent az emberek számára - hangsúlyozta Aravind Arepally, az egyetem orvosi karának radiológia és sebészeti docense.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×