eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Publikálatlan jelentés: mégis agydaganatot okozhat a mobiltelefon?

Egyelőre nem publikált kutatási eredményekre hivatkozva azt tanácsolja egy vezető amerikai rákkutató, hogy a lehető legkevesebbet használjuk a mobiltelefont, elkerülendő az agydaganat veszélyét. "Nem szabad addig várnunk, amíg bebizonyosodik, mennyire ártalmas a mobil" - figyelmeztet Ronald Herberman.

A gyerekeknek kizárólag a legszükségesebb esetben szabad mobiltelefont használniuk, és a felnőttek is jobban teszik, ha minél kevesebbet telefonálnak - figyelmeztetett Ronald Herberman, a Pittsburgh-i Egyetem Rákkutató Intézetének igazgatója.

Bár nagyszabású akadémiai kutatás eddig nem erősítette meg, hogy a mobiltelefon használata növelné az agydaganat kialakulásának veszélyét, a szakértő szerint idejében figyelmeztetni kell az embereket - nehogy azután késő legyen.

A mobil veszélyeiről egymásnak ellentmondásos kutatási eredmények kerültek eddig nyilvánosságra. Egy hatéves, átfogó brit kutatás eredményeként tavaly azt jelentették, hogy rövidtávon nincsenek káros hatásai a mobil-használatnak az agyra és a sejtek működésére.

Egy másik brit kutatásból viszont az derült ki: vannak "jelek" arra, hogy hosszabb távon jelentkezik a veszély, nem lehet kizárni, hogy tíz év után agydaganatot okozhat a mobil-használat.

A mobiltelefonok rádiójeleket és elektromágneses mezőt bocsátanak ki - ezek pedig áthatolhatnak az agyon, s egyesek szerint súlyosan károsíthatják az egészséget. Ezért van szükség átfogó, a mobil-használat hosszú távú hatásait vizsgáló kutatásokra.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×