eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A fogorvosok többsége az amalgám tömés ellen lép fel

Világszerte több tízmillió ember szájában van, mégis a szívproblémák és az Alzheimer-kór kialakulását szokták a számlájára írni. Az amalgám fogtömések mellett most már azok sem kardoskodnak, akik eddig védték a higanyt tartalmazó tömést.

A mérgező higanyt is tartalmazó amalgám fogtömésről már régóta hangoztatják, hogy veszélyt jelent az egészségre, ám a világ legjelentősebb orvosi szabályozó ügynöksége eddig nem volt hajlandó ezt elismerni.

Az amerikai kormány által működtetett Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA), miután már több éve hangoztatja, hogy a fogtömések egészségesek, most belátta: valóban jelenthetnek egészségügyi kockázatot. "A higanytartalmú amalgám fogtöméseknek neurotoxikus hatásai lehetnek a fejlődő gyerekek és a magzat idegrendszerére" - áll a szervezet honlapján, ahol azt is közlik: amikor behelyezik vagy kiveszik a tömést, higany szabadulhat fel, ami akár rágáskor is megtörténhet.

Az FDA a beismerés után valószínűleg korlátozza, vagy betiltja a mérgező fémet tartalmazó tömés alkalmazását.

Fogorvosok minden évben több tízmillió fogba tesznek amalgám tömést - csak az Európai Unióban 125 tonna higanyt használnak fel ehhez. A Brit Fogászegyesület azonban még továbbra is azt állítja: ezek a tömések biztonságosak, tartósak, költség-hatékonyak, és nem okoznak szervi problémákat, bár a terhes nőknek azt tanácsolják, hogy kerüljenek mindenféle fogászati beavatkozást.

Norvégiában és Dániába az év elején már betiltották az amalgám töméseket, Svédországban, Finnországban és Japánban pedig erősen korlátozott alkalmazásuk.

Világszerte egyre több fogorvos választja az alternatív töméseket, amelyek a mérgező higany helyett gyantát vagy üveget tartalmaznak - bár ezek jóval drágábbak, és nem olyan erősek.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×