eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vége a füvezésnek Hollandiában?

Veszélybe kerültek Hollandia híres coffee shopjai, ahol korlátozott mennyiségben marihuánát és hasist lehet venni, illetve fogyasztani. Az ország új dohányzási törvényének köszönhetően ugyanis ezeken a helyeken tilos lesz dohány alapú jointot szívni.

Vége a füvezők aranyéletének Hollandiában, a liberális drogtörvényéről híres országban ugyanis július 1-jétől tilos lesz a dohányzás a kávézókban és a szórakozóhelyeken. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy nem lehet majd dohány alapú jointot szívni a híres coffee shopokban.

Sokak szerint a szabályzat nevetséges, ugyanis csak az szegi meg a törvényt, aki füves cigarettájába dohányt is sodor. Ha azonban tiszta füvet vagy kannabiszt fogyaszt (például pipából), nem követ el semmiféle szabálytalanságot.

Hollandiában közel kétezer coffee shop működik, legtöbbjük Amszterdamban. A már szinte az ország jelképévé váló helyeken lehetőség van könnyű drogok korlátozott fogyasztására és vásárlására, igaz üzemeltetőik 18 év alattiakat nem szolgálhatnak ki, és a drogok reklámozása is tiltott.

2007 áprilisában már átvészeltek egy kisebb krízist, amikor az új szabályok arra kényszerítették a shopok tulajdonosait, hogy válasszanak: vagy alkoholt vagy kannabiszt árusítanak - elsöprő többségük az utóbbit választotta.

Most viszont azt mondják, hogy az új dohánytörvényt gyakorlatilag lehetetlen lesz betartatni, hiszen hogyan tudják majd ellenőrizni, hogy valaki dohány alapú füves cigit szív-e, vagy dohány nélkülit?

A kannabisz igazán akkor hatásos, ha dohánnyal együtt szívják, ugyanakkor a nélkül is lehet fogyasztani: például teában, vagy sütemény formájában, illetve pipában. A "szakértők" szerint azonban így hatása csak jóval gyengébben és később jelentkezik.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×