eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szívinfarktust okozhat a diszkótabletta

Szívinfarktust okozhatnak az amfetamin-készítmények, így a "speed" vagy az "ecstasy", amelyeket gyakran szednek a diszkóba járó fiatalok. A nyugtalanító megállapítást a kábítószerek és az alkohol káros hatásaival foglalkozó tudományos folyóirat, a Drug and Alcohol Dependence közölte.

Az amfetamin tablettákról régóta ismert, hogy veszélyes hatása van a szívműködésre és a vérnyomásra, egy texasi orvos csoport most arra keresett választ, lehet-e közük a szereknek a szívizomelhaláshoz. A kutatók több mint 11 ezer infarktusos beteg kórlapját dolgoztak fel, a 18 és 44 év közötti korosztályra összpontosítva vizsgálataikat.

Először kizárták azokat az infarktusos betegeket, akik kokain használata után kapták a szívizomelhalást. Ez sem ritka: a fiatal betegek csaknem két százalékánál szerepelt a kemény kábítószer az előzmények között. Kivonták azokat az eseteket is, amelyeket valószínűleg a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezői idéztek elő.

A szívinfarktus-esetek többségét az erős dohányzással, kemény alkoholfogyasztással, cukorbetegséggel, véralvadási zavarokkal, kövérséggel és magas vérnyomással lehetett magyarázni. Amikor mindezeket kihúzták a listáról, arra a következtetésre jutottak, hogy fiatalkorban gyakrabban okoz szívinfarktust az amfetamin tartalmú diszkótabletta, mint a kokain.

A kutatást vezető Robert Haley összegzése szerint "a vizsgálat eredménye intő figyelmeztetés azoknak, akik szednek amfetamint, de azok számára is, akik a kardiológiai osztály intenzív részlegén dolgoznak, hogy infarktus esetén figyeljenek erre a lehetőségre. Kiváltképp a hétvégi szívroham lehet diszkótabletta következménye".

Az amfetaminnak több változata ismert. Egyiket "speed" néven árulják, de ebbe a csoportba tartozik a gyakran emlegetett, tiltott szer, az "ecstasy" is. Nem valami új kémiai anyagról van szó: a vegyületet 1887-ben állították elő. Izgató hatását a 1930-as évek végén fedezték fel amerikai egyetemisták, akik észrevették, ha amfetamint vesznek be, utána egész éjszaka tudnak tanulni a vizsgaidőszakban.

A II. világháború alatt szinte mindegyik hadseregben kaptak a harcoló alakulatok amfetamin tablettákat a fáradtság leküzdésére és a fizikai teljesítmény fokozására. A leghíresebb - vagy inkább - leghírhedtebb híve ennek az izgatószernek Adolf Hitler volt, akinek orvosa rendszeresen adott injekció formájában amfetamint.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×