eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Korán kell lefülelni a mellrákot

Azok a nők, akiknél a kezdeti stádiumban diagnosztizálják és kezelik a mellrákot, annyi ideig élhetnek, mint az egészséges társaik - derül ki egy brit vizsgálatból.

Nagy-Britanniában a mellrákban szenvedő nők 60 százalékánál a korai stádiumban fedezik fel a betegséget, akkor, amikor még a daganat kis méretű és nem terjedt át a nyirokcsomókra. Egy átfogó brit kutatás kiderítette, hogy ezeknek a nőknek az egészséges kortársaikhoz hasonlóan hosszú életük lehet.

A vizsgálatban az 1990-91-ben, valamint a 2000-2001-ben mellrákkal diagnosztizált nőket figyelték meg. Az első csoportba azok tartoztak, akiknél a daganat felfedezését a kiváló kategóriába sorolták, vagyis nagyon korán megtörtént a diagnózis és a kezelés. Az ő várható élettartamuk azonos volt azokéival, akik hasonló korúak és egészségesek voltak. Ugyanez az eredmény jött ki azoknál, akiknél a daganat kezelését a jó kategóriába sorolták.

Szakértők szerint Nagy-Britanniában az elmúlt 2 évtized alatt jelentősen fejlődött a mellrákszűrés, amelyet 2012-re ki akarnak terjeszteni a 47 és 73 éve közötti női lakosságra is - ez azt jelentené, hogy évente 400 ezerrel növekedne a szűrésen résztvevők száma.

Angliában pontosan 20 évvel ezelőtt vezették be a mellrákszűrést, és fokozatos fejlesztésének köszönhetően a mellrákban szenvedők túlélési esélyei egyre jobbak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×