eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A "számvakság" legalább olyan elterjedt, mint a "szóvakság"

Több olyan gyerek van, aki képtelen megérteni a számokat, mint olyan, akik a szavakat értelmezi rosszul - derül ki egy kubai kutatásból.

Diszkalkulia és diszlexia - sok gyerek iskolás éveit ez a két tanulási zavar nehezíti meg, és hat ki felnőtt életükre is. A kettő közül a diszlexiáról hallunk többet: ez egy olyan olvasási és írási rendellenesség, aminek lényege, hogy a gyereknek problémát okoz a betűk és szavak felismerése és értelmezése.

Egy kubai, kisiskolások között végzett felmérés bebizonyította, hogy több olyan gyerek van, aki nem a szavakkal, hanem a számokkal küzd. A diszkalkuliásoknak nehézséget jelentenek a számokkal történő aritmetikai műveletek végrehajtása (összeadás, kivonás, szorzás, osztás), és azt is nehezen tudják megállapítani, hogy két szám közül melyik a nagyobb.

Szakértők eddig úgy vélték, hogy a diszlexiás tanulási zavar elterjedtebb, mint a diszkalkulia, ezt azonban cáfolja a most készített kutatás, amelyből kiderül: az iskolások 3-6 százaléka bajlódik a számokkal, míg 2.5-4.3 százaléka szenved "szóvakságban".

Brian Buttervorth, a University College London professzora szerint bebizonyosodott, hogy a diszkalkulia éppen annyira elterjedt, mint a diszlexia, mégis a tanárok, a szülők és a kormányok még nem ismerték fel a probléma súlyosságát.

A vizsgálatot a professzor által kifejlesztett egyszerű teszt segítségével Kubában végezték el, és 1500 iskolás vett benne részt. A kubaiak már felismerték, hogy ez egy valós és komoly problémát jelent egy gyerek jövőjére nézve. A számolászavar csökkenti az elhelyezkedést a munkaerőpiacon, és mivel az egyetemi felvételihez kötelező a matematika érettségi, a felsőoktatásba való bejutások is kétséges.

A szakértő szerint a korai években kell felfedezni a diszkalkuliát, amit különórákkal lehet javítani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×