eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akinek adóssága van, ne utazzon

Külföldre eddig sem engedték utazni az orosz végrehajtók az adósokat, illetve azokat, akik nem fizetik gyerekeik tartásdíját, és most ahhoz is jogot követelnek, hogy érvénytelenítsék az illetők belföldi vonat- és repülőjegyeit, elvegyék irataikat és kikapcsoltassák mobiltelefonjaikat.

Bár ezeknek az új intézkedéseknek a jogszabályi alapjait most dolgozzák ki, volt már rá példa, hogy Oroszországon belül sem engedték elutazni az adósokat - hangsúlyozta Nyikolaj Vinnyicsenko, a végrehajtók szolgálatának (FSzSzP) vezetője, de szakértők az intézkedéseket törvénybe ütközőnek tartják, és a szolgálat felhatalmazásainak pontosítását követelik.

Oroszországban a végrehajtók Magyarországtól eltérően nem csak pénz behajtásával foglalkoznak: a prisztav - így nevezik őket - eredetileg rendőrbiztos volt, s egyebek mellett ma is ez a szervezet adja például a bírósági őrségeket.

A külföldi utazás megakadályozásához és például az illető autójának elkobzásához és értékesítéséhez a szervezetnek rosszhiszemű adósok esetében idén február óta biztosítja a jogot a törvény.

Két hónap alatt 6000 ilyen büntetőeljárást indítottak, s az esetek száma a szolgálat számításai szerint idén eléri a húszezret. A nem fizető adósok külföldi utazáshoz való jogát május végéig 7000 esetben vonták vissza, ezen belül mintegy 2000 azoknak a száma, akik a tartásdíjjal maradtak el. (Oroszországban mintegy 10 millió azoknak a szülőknek a száma, akik nem fizetik a megítélt tartásdíjat.)
Inkább a határon fizetnek

A külföldi utazások megakadályozása Vinnyicsenko szerint igen hatásos eszköznek bizonyult: már eddig is több millió rubel folyt be olyanoktól, akiket a határon feltartóztattak, s jócskán akadt köztük, aki mindjárt a helyszínen, készpénzben kifizette tartozását. Érdekesség, hogy az illetők mintegy fele munkahellyel és rendszeres jövedelemmel rendelkezik, s csupán 10 százalék azok száma, akiknek nincs rendszeres bevételük.

A szakértők szerint a külföldi utazás megakadályozása még nem elég megalapozott jogilag, az eljárást ki kell dolgozni és rögzíteni kell: feltétlenül szerepelnie kell a jogszabályban például, hogy a végrehajtóknak előbb értesíteni kell az érintettet a végrehajtási eljárás indításáról, határidőt kell szabni az adósság kifizetésére, s csak annak letelte után lehet ellene intézkedéseket foganatosítani. Jelenleg ugyanis az illető a határállomáson szerez tudomást arról, hogy nem mehet külföldre.

Vinnyicsenko viszont úgy véli, hogy első sorban a rosszhiszemű adós fogalma szorul jogszabályi tisztázásra.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×