eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meglepő, de igaz: kakaókúra segíthet a cukorbetegeken

Napi három bögre kakaó javítja a vérerek működését, kiváltképpen a cukorbetegségben szenvedőknél - állítják német kutatók, akik azonban figyelmeztetnek: a jó hír hallatán ne kezdjünk el csokoládét majszolni.

Egy német tanulmány szerint napi 3 bögre, különleges összetételű kakaó helyrehozza a sérült artériákat és visszaállítja azok normális működését. A kutatók szerint mindezért a különleges kakaófajtában található flavonolok a felelősek.

A tanulmány nyilvánosságra kerülése után azonban angol diabetikusok figyelmeztetnek: az egyszerű csokoládéevés nem segít , mivel a szóban forgó kakaófajta - ami az átlagnál nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonolt - nem kapható a boltokban.

A kutatásban összesen 10 cukorbeteg vett részt: nekik az orvosok napi 3 bögre kakaót írtak elő 30 napon keresztül. A diabéteszben szenvedők artériái a normális 5 helyett átlagosan mindössze 3 százalékkal tudnak tágulni, de miután részt vettek a kakaókúrán, már 4 százalékos volt az eredmény. Sőt: a kakaó elfogyasztása után néhány órával a közel 6 százalékos tágulást is elérték.

A diabéteszeseket különösen veszélyezteti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, miután magas vércukorszintjük megakadályozza az ereket abban, hogy a szervezet szükségleteihez igazodva táguljanak.

A kutatók hangsúlyozzák: a vizsgálat nem azt bizonyítja, hogy a cukorbetegeknek több csokoládét kell enniük, hanem azt, hogy az elsősorban a gyümölcsök héjában koncentrálódó antioxidáns hatású flavonolok jót tesznek az ereknek és a vérkeringésnek, ezért a bennük gazdag étrend segíthet a cukorbetegeken.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×