eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A fajtiszta foglyok jelentik a fennmaradás zálogát

Legalább ötször annyi tigris él fogságban, mint szabadon. Az előbbiek között sok a fajtiszta, és ezek az állatok jelenthetik a még vadon is élő fajok fennmaradásának zálogát.

1900 körül több mint 100 ezer tigris élt szabadon világszerte. Most nem lehet több háromezernél, míg az állatkertekben, cirkuszokban és a szuper gazdagok magánparkjaiban 15- 20 ezer példány élhet. Dél-kínai tigrist például már csak rácsok mögött lehet találni - számolt be egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című amerikai folyóirat legújabb számában.

Stephen O'Brian, a Minnesota állambeli National Cancer Instiute kutatója és munkatársai 14 országban összesen 105 fogságban tartott tigris génállományát vizsgálták meg egy új módszerrel. Az úgynevezett igazolt alfaji származás (Verified Subspecies Ancestry, VSA) vizsgálat szerint a fajtiszták aránya kimagaslóan magas; 49 példány egyértelműen besorolható az öt tigrisalfaj valamelyikébe, és 56 bizonyult keveréknek.

Olyan példányok is vannak, amelyek génállománya a vadon élő tigrisekénél is gazdagabb és tisztább. Ez vélhetően a sok évtizedes tenyésztői munka eredménye.

Jelenleg nagyjából ezer fogságban tartott tigrist, azaz a teljes állomány alig tíz százalékát tartják számon fajtisztaként, és csak ezeket vonják be a fajkonzerváló programokba.

A VSA-alapú elemzés alapján viszont az egész populációban is jóval kedvezőbb lehet a fajtiszta-hibrid arány, így ki lehetne terjeszteni a programokat, és nagyobb eséllyel maradnának fenn a veszélyeztetett fajok - érvelnek a kutatók.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×