eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ha függőségre hivatkozik a tolvaj, megúszhatja a börtönt

Megúszhatják a börtönt azok a betörők és tolvajok, akik azért lopnak, mert gyógyszer-, szerencsejáték- vagy alkoholfüggők, és szenvedélybetegségük kielégítéséhez van szükségük a zsákmányra. A legújabb brit irányelvek szerint ők még akkor sem kerülnek rács mögé, ha idős embereket támadnak meg.

A Lord Phillips főbíró által elnökölt tanács, amely ítélkezési irányelveket dolgoz ki, arra hívta fel a taláros testületek figyelmét, hogy az ítélethirdetéskor vegyék figyelembe az elkövetők esetleges függőségét, és enyhítő körülményként számítsák be a "kétségbeesésből vagy szükségből" elkövetett bűncselekmények esetében.

Nem minden "kétségbeesett" bűnöző úszhatja meg persze a börtönt, csak a zsebtolvajok, valamint a nyilvános intézményeket - boltokat, orvosi rendelőket, templomokat - kifosztó betörők. Azonban náluk is mindig mérlegelni kell az emberi körülményeket az ítélet meghozatalakor.

Rekordszámú bűnöző rács mögött

Az ellenzéki konzervatívok szerint az irányelvek ismét azt bizonyítják, hogy a kormányzat nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra, hogy alternatív büntetéseket szabjanak ki, mert a börtönök reménytelenül túlzsúfoltak a szigetországban.

A rabok száma először haladta meg a 82 ezret, és naponta 80 embert bocsátanak szabadon idő előtt, csak, hogy csökkentsék a zsúfoltságot.

Nick Herbert, a tory árnyékkormány igazságügyi minisztere szerint az embereket fel fogja háborítani, ha profi tolvajok megússzák közmunkával - csak, mert megesküsznek, hogy a függőségük "kényszerítette" őket lopásra. "A büntetésnek a bűtől kell függenie, nem pedig a börtönök kapacitásától" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×