INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egyre több fiatal "először iszik, aztán üt"

InfoRádió / MTI
A németországi bűncselekmények jelentős hányadát részeg fiatalok követik el - derült ki a most nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből. A 2007-re vonatkozó statisztika szerint minden második, bűncselekményt elkövető fiatal tettének végrehajtásakor alkohol befolyása alatt állt.

A szomorú bizonyítvány szinte egyformán vonatkozik Németország valamennyi tartományára. Ez is magyarázza, hogy egyes tartományok immár igyekeznek külön is kiutat találni a fiatalok növekvő alkoholizmusának zsákutcájából.

Elsőként Baden-Württemberg határozta el, hogy olyan törvénytervezetet dolgoz ki, amely jelentős mértékben korlátozza az alkohol árusítását a benzinkutaknál, a szupermarketekben, s a különböző kiskereskedésekben. Természetszerűleg a korlátozás elsősorban a fiatalokat sújtaná, s ezzel összefüggésben a tartományban pártok feletti konszenzus alakult ki.

Baden-Württemberg az elmúlt évben az élen állt a fiatalok által elkövetett bűncselekmények listáján, de Thüringiában, az önálló tartománynak számító Berlinben, valamint Bajorországban és Alsó-Szászországban hasonlóan drámai volt a helyzet. S nem sokkal maradt el mindettől a többi tartomány sem.

Szakértők ugyanakkor egyértelműen bebizonyították, hogy mind erőteljesebb az összefüggés az alkoholfogyasztás és a fiatalkori bűncselekmények megnövekedett száma között. A "csoportkényszer" ebben mind jelentősebb szerepet játszik, pontosabban az a tendencia, hogy a fiatalok semmiképp nem akarnak "elmaradni" alkoholizáló társaik mögött.

S ettől már csak egy lépés a részegség, illetve a bűncselekmények elkövetése. "Az alkohol az erőszak katalizátora" - állapították meg az idézett szakértők, utalva arra, hogy egyre több fiatal "először iszik, azután üt."

Keresik a megoldást

Mindennek nyomán a német tartományok a megoldást keresik. Az alkoholárusítás korlátozása csupán az egyik lehetőség, s emellett még több más tervezett intézkedés szerepel napirenden. Így egyebek között a fiatalok ellenőrzésének fokozása is, ami a rendőrök és a különleges biztonsági őrök feladata lenne. Ennek kapcsán merült fel a kiszabható büntetés szigorítása is.

A német városok túlnyomó többségében immár megszokott jelenség, hogy az esti órákban az utcák benépesülnek sörös- és borosüvegeket szorongató fiatalokkal. Berlinben a földalatti, illetve a városi vasút állomásait a hajnali órákban nem győzik megtisztítani az elhajított vodkásüvegektől.

A hatóságok felismerték, hogy ennek megakadályozása érdekében sürgősen lépni kell, egyformán fontosnak tekintve a megelőzést, a felvilágosítást és az oktatást. Vannak városok ugyanakkor, amelyek nem győzik kivárni az állami intézkedéseket. Marburgban például a belvárosban késő estétől kora hajnalig nyilvános helyen teljes mértékben tilos az alkoholfogyasztás, s az önkéntes tilalom Magdeburgban is egyre inkább terjed.

A címlapról ajánljuk