INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ahogy öregszik az ember, úgy lesz egyre liberálisabb

Infostart / InfoRádió
Az általános véleménnyel ellentétben az emberek egyre liberálisabbak és toleránsabbak lesznek, ahogy öregszenek, nem pedig egyre konzervatívabbak és merevebbek - derült ki egy amerikai kutatásból.

A vermonti és a pennsylvaniai egyetemek kutatói jutottak erre a következtetésre. Megállapították, hogy hatvan felett az emberek egyre liberálisabbak lesznek, s ráadásul gyorsabban is változnak, mint a fiatalabbak.

"Még mindig az az általánosan elterjedt vélemény, hogy az öregek egyre merevebben gondolkodnak, és folyamatosan mind konzervatívabbak lesznek. Ez azonban tévhit. A valóságban a fiatalabbaknál gyorsabban válnak egyre liberálisabbá és toleránsabbá" - összegezte a kutatás eredményét a kutatást vezető Nick Danigelis, a Vermonti Egyetem szociológia professzora.

A kutatók a statisztikai adatokat elemezve vizsgálták, hogyan változott 1972 és 2004 között 46.510 amerikai politikai meggyőződése, az eredményről pedig az American Sociological Review című szaklapban számoltak be.

Azt vizsgálták, hogyan vélekedtek az emberek bizonyos csoportok - például a nők és az afro-amerikaiak - politikai és gazdasági szerepéről, valamint az ateistákat és a homoszexuálisokat illető polgári jogokról, illetve olyan magánügyekről, mint például a házasság előtti nemi élet.

Külön vizsgálták, hogyan alakul a véleménye ezekről a kérdésekről a 18-39 közötti, illetve a hatvan feletti korosztály - s mint kiderült, utóbbiak egyre toleránsabbak lettek, ahelyett, hogy a korábbinál is konzervatívabbakká váltak volna.

A címlapról ajánljuk