eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ahogy öregszik az ember, úgy lesz egyre liberálisabb

Az általános véleménnyel ellentétben az emberek egyre liberálisabbak és toleránsabbak lesznek, ahogy öregszenek, nem pedig egyre konzervatívabbak és merevebbek - derült ki egy amerikai kutatásból.

A vermonti és a pennsylvaniai egyetemek kutatói jutottak erre a következtetésre. Megállapították, hogy hatvan felett az emberek egyre liberálisabbak lesznek, s ráadásul gyorsabban is változnak, mint a fiatalabbak.

"Még mindig az az általánosan elterjedt vélemény, hogy az öregek egyre merevebben gondolkodnak, és folyamatosan mind konzervatívabbak lesznek. Ez azonban tévhit. A valóságban a fiatalabbaknál gyorsabban válnak egyre liberálisabbá és toleránsabbá" - összegezte a kutatás eredményét a kutatást vezető Nick Danigelis, a Vermonti Egyetem szociológia professzora.

A kutatók a statisztikai adatokat elemezve vizsgálták, hogyan változott 1972 és 2004 között 46.510 amerikai politikai meggyőződése, az eredményről pedig az American Sociological Review című szaklapban számoltak be.

Azt vizsgálták, hogyan vélekedtek az emberek bizonyos csoportok - például a nők és az afro-amerikaiak - politikai és gazdasági szerepéről, valamint az ateistákat és a homoszexuálisokat illető polgári jogokról, illetve olyan magánügyekről, mint például a házasság előtti nemi élet.

Külön vizsgálták, hogyan alakul a véleménye ezekről a kérdésekről a 18-39 közötti, illetve a hatvan feletti korosztály - s mint kiderült, utóbbiak egyre toleránsabbak lettek, ahelyett, hogy a korábbinál is konzervatívabbakká váltak volna.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×