eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Milyen egészségi problémákat okozhat az alvászavar?

Magyarországon a fejfájás mellett az alvászavar a leggyakoribb egészségi probléma - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója. Csiba László professzor hozzátette: az egyre terjedő elhízottság is alvászavarokhoz vezet, ami hosszú távon rontja a szívizom működését, megvastagítja a szív falát, megemeli a vérnyomást, és károsítja a központi idegrendszert.

Életünk egyharmadát alvással töltjük, mégis keveset tudunk az alvás során lezajló eseményekről - mondta az InfoRádiónak Csiba László professzor.

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója kiemelte: a fejfájás mellett az alvászavar a leggyakoribb egészségi probléma.

Kutatók 80 féle alvászavart különítenek el, az enyhébbek közé tartozik, ha valaki keveset, vagy éppen túl sokat alszik, vagy ha nem elég mélyen.

Sok százezren küzdenek ezzel a problémával, ami közlekedési baleseteket is okozhat - közölte a professzor. Csiba László kifejtette: az Egyesült Államokban felmérték, hogy minden harmadik-negyedik balesetben szerepet játszik az álmatlanság vagy a kialvatlanság.

Az alvászavar az elhízással, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is kapcsolatban áll. A professzor kiemelte: ha valaki nem tud megfelelően relaxálni, nem megfelelő a légzésének a ritmusa, akkor oxigénhiány alakul hat ki. Több másodpercre is kimaradhat a légzés, ez pedig kihat a szívre és a központi idegrendszer működésére is.

Aki elhízott, annál a tüdő mozgása károsodik, és megtörik a szív tengelye, ha azt fekvő helyzetben felnyomják a belek - hangsúlyozta Csiba László. A szív ebben az esetben nehezebben préseli ki a szükséges vérmennyiséget, ezért elkezd erősebben dolgozni, a fala megvastagodik, így olyan változások alakulnak ki, mint a magas vérnyomás esetén.

A légzéskimaradásokat terápiásan lehet megszüntetni egy speciális belélegeztető készülékkel - mondta a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×