eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magáról mintázta a mesterdetektívet Conan Doyle?

Sherlock Holmes megálmodója maga is több bűnügy megoldásában vett részt - állítja Peter Costello, aki "Conan Doyle, a detektív" című könyvében tíz ilyen esetet gyűjtött össze.

Az író annak idején hetente legalább harminc olyan levelet kapott, amelyben elítéltek vagy gyanúsítottak családtagjai, sőt, maga a rendőrség is segítséget kért tőle. Ismerték ugyanis vaslogikáját, dedukciós képességeit és a bűnügyi pszichológia iránti szenvedélyes érdeklődését.

"Aszerint, hogy mit tartalmazott a levél, apám 2-3 napra bezárkózott a lakrészébe, ezalatt az idő alatt nem is evett" - emlékszik vissza Adrian, a fia.

Doyle, aki 1904-től tagja volt a Gyilkosságok Klubjának, úttörője volt az ujjlenyomat-elemzésnek és olyan nagy ügyekben kérték ki véleményét, mint a Hasfelmetsző Jacké, a Sacco-Vanzetti ügy vagy az ír koronaékszerek elrablása. A Hasfelmetsző esetében azt következtette ki, hogy a gyilkos sebész vagy mészáros, az áldozatokon lévő vágások ugyanis erre utaltak, valamint, hogy nőnek öltözve közelíti meg az általa kiszemelteket.

A rendőrség kérésére foglalkozott Agatha Christie 1926-os, nagy port felvert eltűnésével is. Ebben az esetben azonban meglepő módszerhez folyamodott: elkérte az írónő kesztyűjét, elvitte egy médiumhoz és elfogadta, amikor az illető kijelentette: az írónő él, csak férjével kapcsolatos problémák miatt vonult el a világtól.

A racionális Sherlock Holmes kitalálója egyik fiának halála után lett a spiritizmus híve és ez oda vezetett, hogy még a rendőrségre is elküldte a látnokokat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×