eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"A cápa összekapcsolja az embert az élelemmel"

Nem hajlandó abbahagyni a cápák közé vezető turistautakról annak az amerikai irodának a vezetője, amelynek egyik utasát halálos cápatámadás érte a Bahamáknál. A 49 éves osztrákok hiába mentették ki a ragadozóktól hemzsegő vízből, belehalt a vérveszteségbe.

Néhány évvel ezelőtt Denise Herzing minden reggel kihajózott a sziget partjainál, hogy gyönyörködjön a delfinekben. Akkor még szinte nem volt cápa a Bahamák védett öbleiben - ma viszont már eltűntek a delfinek, és átadták a helyüket a tenger félelmetes ragadozóinak.

A Floridai Atlanti Egyetem professzora, s vadon elő delfinekkel foglalkozó projekt kutatója szerint ezért a turistairodák a hibásak, amelyek cápaetetéssel, ketrec nélküli merüléssel csábítják a borzongásra vágyókat.

"A cápaetetés megváltoztatta a ragadozók viselkedését. Ez olyan, mint ha a medvéket etetnék a Yellowstone Parkban - a vadállatok összekacsolják az embert az élelemmel, agresszívebbek lesznek és veszélyesebbek az ember számára" - állítja a kutató.

A cápák közé tett kirándulás a múlt hét végén tragikus véget ért: egy 49 éves osztrák férfit megtámadta és megharapta az egyik tengeri ragadozó. A Miami-Dade megyei halottkémi hivatal jelentése szerint a bécsi jogász elvérzett, halálát tragikus balesetnek nyilvánították.

Floridában már 2001-ben betiltották a cápaetetést - a turistákat az a Bahamákra csábítják, ahol ez a tevékenység megengedett. Markis Groh halálát valószínűleg egy tigriscápa okozta, amelyik a csalit akarta bekapni, de véletlenül a férfi lábát kapta el.

Aggódnak a cápavédők

A bahamai hatóságok, amelyek attól tartanak, hogy a tragikus kimenetelű baleset negatív reklámot jelent, bevonhatják a ketrec nélküli merülést kínáló Jim Abernethy engedélyét - ám már a lehetőség is aggodalommal tölti el a víz alatti fényképezés szerelmeseit.

A sharksavers.org internetes honlapon máris aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a bahamai búvárszövetség akadályozza meg a jelenlegi rendszer módosítását és a szigorítás bevezetését.

A tavaly alapított nonprofit szervezet azokat a búvárokat tömöríti, akik "mélységesen aggódnak a környezetért, az óceánokért és különösen a cápákért" Elismerik, hogy a ketrec nélküli merülés a cápák közé veszélyekkel jár, de úgy vélik, hogy nem kell "túlreagálni egyetlen tragikus incidenst".

Ráadásul ez a fajta tevékenység sokkal kevesebb halálos áldozattal jár, mint a többi extrém sport, például a hegy-, illetve sziklamászás - állítják. Valójában Groh volt a cápaetetés első áldozata.

Rob Stewart, aki dokumentumfilmet készített erről a sportról, maga is Abrenethy védelmére sietett. "A ketrec nélküli merülés a legjobb mód arra, hogy megértsük ezeket az állatokat. Az az igazság, hogy a cápák nem tekintik zsákmánynak az embert, nem vadásznak rájuk. Ez az eset is azt bizonyítja, hogy a cápának esze ágában sem volt felfalni a búvárt" - nyilatkozta a dokumentumfilmes.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×