eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A rossz tévék kalandos sorsa

A Magyarországon évente keletkező 100-130 ezer tonna elektronikus hulladék kevesebb mint felét adják le újrahasznosításra, holott ma már egyszerű megszabadulni a régi, rossz gépektől, hisz a kereskedők legtöbbje visszaveszi, és számos telepen ingyen lerakhatjuk a berendezéseket.

Az Elektro Coord Kht menedzsere az InfoRádióban elmondta: a felesleges elektromos gépektől úgy a legegyszerűbb megszabadulni, ha leadjuk egy elektronikai termékeket árusító üzletben, áruházban, ahol általában akkor is elfogadják, ha nem vásárolunk ehhez hasonló berendezést.

Kovács Péter hozzátette: a törvény szerint ezeket a kereskedőknek csak akkor kötelező átvenniük, ha a leadotthoz hasonló terméket vásárolunk az üzletben, de a legtöbb helyen enélkül is elfogadják a rossz hűtő- vagy mosógépet, tévét, számítógépet, digitális fényképezőgépet, hajszárítót vagy éppen elektromos fogkefét. A 2005 augusztusa óta hatályos a törvény minden olyan berendezésre vonatkozik, amely hálózati elektromossággal működik.

A másik lehetőség egy olyan hulladékudvar, ahol átveszik az elektromos berendezést, az FKF Rt. több ilyen telephelyet is üzemeltet.

Kovács Péter szólt arról is, hogy Magyarországon évente 110-130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, de csak 40-42 ezer tonnát gyűjtenek vissza.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×