eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ne fenekelje el a gyereket - tönkreteheti a szexuális életét!

Súlyos hosszú távú gondokat okoznak azok a szülők, akik elfenekelik, vagy verik a gyereküket. A fizikailag bántalmazott gyerekek ugyanis nagyobb valószínűséggel küszködnek majd szexuális problémákkal felnőttkorukban - állítja egy amerikai szakértő.

Murray Straus, a New Hampshire-Durhami Egyetem kutatója négy kutatást is elvégzett ebben a témában, és az eredményről az Amerikai Pszichológusok Szövetségének ülésén számolt be.

Azt állítja, hogy a fizikailag bántalmazott gyerekek az átlagnál nagyobb eséllyel lesznek olyan felnőttek, akik verbálisan vagy fizikailag elnyomják, akaratuk ellenére aberrált aktusra kényszerítik szexuális partnereiket, rászoknak a szadomazochista, illetve veszélyes szexuális játékokra.

Straus kutatása elsőként világított rá a verés és a szexuális problémák közötti összefüggésre - hangsúlyozta Elizabeth Gershoff adjunktus, aki szintén a gyermekek fizikai bántalmazásával foglalkozik. A Michigani Egyetem kutatója hozzátette: bár nagyon sok gyereket elfenekelnek (egy 2007-es felmérés szerint 85 százalékukat!), a későbbi problémák szempontjából az a fontos, hogy milyen maga a verés.

"A gyerekek arra a következtetésre juthatnak, hogy egy szeretetteljes kapcsolatba beletartozik a fájdalom és a fizikai agresszió. Azt is megtanulják, hogy az, aki erősebb, elnyomhatja a gyengébbet, és fizikai erővel megszabhatja, hogy a másik hogyan viselkedjen" - figyelmeztetett a veszélyekre a kutató.

A Wisconsini Egyetem szexuálpszichológusa szerint azonban túlzás összekapcsolni a felnőttkori szexuális problémákat a gyerekkori elfenekeléssel. John DeLamater szerint a gyerekkori bántalmazás valószínűleg inkább csak egy abból a sokféle hatásból, amely a későbbi problémákhoz vezet.

Azt Straus is elismeri, hogy a legtöbb gyereknél nem okoz hosszú távú károkat, ha néha elfenekelik. A 81 éves professzor maga is többször rávágott a gyerekei popsijára, később azonban esküdt ellensége lett a fizikai bántalmazásnak. Munkásságát mérföldkőnek tekintik a családon belüli erőszak kutatásában.

A legfrissebb kutatásai 2001-ben és 2006-ban készültek, amikor 14252 főiskolásnál vizsgálta a szexuális kényszert és a veszélyes játékokat. A harmadik esetben a veszélyes szexuális szokásokat - például az óvszerhasználat nélküli, házasság előtti szexet - kutatta 440 középiskolással, a negyedikben pedig a mazochista szexuális szokásokra koncentrált 207 egyetemista vizsgálatakor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×