eur:
389.13
usd:
362.33
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

A világ legrettenetesebb allergiájában szenved az ausztrál tinédzser - képekkel

Ashleigh Morris nem úszhat, és egy nehéz nap után nem lazíthat forró fürdővel, frissítő zuhannyal - ugyanis éppen a vízre allergiás. A 19 éves lány még a saját izzadtságától is tele lesz fájdalmas kiütésekkel.

A Melbourne-ben élő tinédzser minden hőfokú vízre allergiás 14 éves kora óta. Egy különösen ritka bőrbetegségben szenved, amelyet világszerte mindössze néhány esetben dokumentáltak.

Ha Ashleigh testét nedvesség éri - akár csak megizzad - azonnal tele lesz fájdalmas és viszkető vörös daganatokkal, amelyek csak két óra múlva múlnak el.

Mosakodni azonban kell - ez minden alkalommal fájdalmas művelet a számára, pedig mindössze percekig tartózkodik a zuhany alatt. Ezek a rövid zuhanyozások adják az egyetlen alkalmat, amikor a teste vízzel találkozik.

A zuhanyozás annyira fájdalmas, hogy szinte mindig sírással végződik a fiatal lány számára. "Bár a kiütések szokványosnak látszanak, a fájdalom pokoli. Zuhanyozás után két óráig ki sem tudok lépni a lakásból. Néha annyira viszket, hogy nem tudok uralkodni magamon, és véresre vakarom a testemet" - panaszkodott.

A vízallergiát leszámítva Ashleigh éli a kamaszok szokványos életét; újságírást és PR-t tanul az egyetemen, s közben egy irodában dolgozik. Ha azonban izzadni kezd, azonnal mindenki észreveszi rajta, hogy nagy a baj, és az emberek megbámulják az utcán.

Mivel erről a betegségről alig hallott valaki, a fiatal lánynak állandóan magyarázkodnia kell. Még a legtöbb orvos és bőrgyógyász sem találkozott ezzel a betegséggel. "Sokan nem is hisznek nekem" - panaszkodott Ashleigh, aki azonban maga sem akarta először elhinni, hogy ilyen betegség létezik.

A baj forrása: erős antibiotikum

A vízallergia egy akut mandulagyulladás után jelentkezett nála; nagyon erős antibiotikumot kapott, amitől az egyik betegségből ugyan kigyógyult - de kialakult helyette egy másik.

Ashleigh bőrgyógyásza szerint a penicillin megváltoztatta a lány hisztamin-szintjét, emiatt alakult ki a vízallergia, amelyet azonban nem lehet gyógyítani, sőt, ilyen súlyos esetben kezelni sem.

"Először órákig sírtam, aztán megráztam magam. Rájöttem, hogy ez olyasmi, amivel meg kell tanulnom együtt élni" - mondja Ashleigh, aki azóta abbahagyta a sportot és minden olyan megerőltető fizikai tevékenységet, amit megizzadna. Igyekszik mindig légkondicionált helyiségben tartózkodni, és mindig van esernyő a kocsijában.

Családja és barátja, akivel három éve jár, igyekszik mindenben segíteni, de a betegség az intim perceket is tönkreteszi. Összebújva is csak úgy tudnak aludni, ha egy lepedőt tesznek kettejük közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×