eur:
389.42
usd:
361.82
bux:
68671.54
2024. május 7. kedd Gizella

Önnek vannak kreatív álmai?

Sokszor írtak már arról, hogy az álmok ösztönözhetik a kreatív embereket, ezt azonban most ismét megerősítette két német szakember tanulmánya. Kiderült: kreatív álmaik a pozitív beállítotságú és a külvilágra nyitott embereknek vannak.

Michael Schredl, a mannheimi mentálhigiénés központ alváslaboratóriumának igazgatója és Daniel Erlacher, a heidelbergi egyetem empirikus kutatásokkal foglalkozó csoportjának vezetője közös munkájában ismételten arra mutatott rá, hogy az álmok "a kreativitás kulcsát" jelentik. A két tekintélyes kutató annak járt utána, hogy az álmok - jobban mondva bizonyos álmok - mennyire befolyásolják a lakosság "ébrenléti" kreativitását.

A vizsgálattal összefüggésben csaknem 500, pszichológiát tanuló egyetemi hallgató vállalkozott arra, hogy kitölt egy, az álmaival kapcsolatos kérdőívet. Az önkénteseket mindenekelőtt álmaik tartalmáról kérdezték, illetve arról, hogy az álmok mennyire befolyásolják cselekvéseiket.

A válaszokból egyértelműen kitűnt, hogy az álmok ösztönzik a kreativitást. A velük való "játszadozás", az álmok megvalósítására irányuló törekvés nagy szerepet játszik a megkérdezettek életében, céljaik megvalósításában. Azt pedig, hogy ilyen jellegű álmaik hetente legalább egyszer vannak, azt csodálatosnak, egyben ösztönzőnek nevezték.

A szakértők szerint a rémálmokkal szemben az úgynevezett "kreatív álmoknak" kiemelkedő szerepe van a mindennapi élet alakításában. Legyen szó akár művészi álmok megoldásáról, akár a mindennapi élettel kapcsolatos problémák megoldásáról, egyértelműen bizonyítottá vált: a kreatív álmok pozitív hatással vannak az ébrenlétre.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az úgynevezett kreatív álmok gyakorisága jelentős mértékben függ az álmodók személyiségétől, illetve nyitottságától is. Úgynevezett kreatív álmaik mindenekelőtt a pozitív beállítottságú és a külvilágra nyitott embereknek vannak, akik úgy érzik, hogy "a mesét valóra kell váltani."

A tanulmány szakértői a sikereken felbuzdulva egyben új programot hirdettek. Most mindenekelőtt azt igyekeznek kutatni, hogy miként lehet a "kreatív álmokat" mesterségesen elősegíteni.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×