eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már járni tanul a négy kézzel és négy lábbal született kislány - képekkel

Teljesen felgyógyult a műtét után négy kézzel és négy lábbal született indiai kislány, akit 27 órás operációval szabadítottak meg novemberben a testéhez nőtt "élősködő" ikerpártól. Lakshmi Tatma már megtette az első lépéseket - igaz, egyelőre babakomp segítségével.

A műtétet Bangalorban hajtották végre a kislányon, akinek ez volt az egyetlen esélye. Mivel a szülei nagyon szegények - még napi kétszáz forintot sem keresnek - a költséges operációt egyetlen állami kórházban sem vállalták, így Saran Patil bangalori ortopéd sebész sietett a család segítségére.

Édesanyja szerint Lakshmi - akit a hatlábú indiai istennő után neveztek el - már majdnem "normális" gyereknek éri magát. "Mindig tudta, hogy különleges, a műtét után azonban szinte azonnal úgy kezdett el viselkedni, mint a normális gyerekek - mintha egész addigi életében erre a lehetőségre várt volna."

Púnam szerint a kislány azonnal ráérzett, hogyan kell lépkedni a babakomp segítségével. "Imádja a babakompot, a mosoly le nem törlődik az arcáról. Mióta elhagyta a kórházat, minden nap több olyan dologra képes, amire korábban nem" - számolt be az asszony a fejlődésről.

A változás hatalmas Lakshmi életében, hiszen három hónappal ezelőtt még képtelen volt járni, de még mászni is, és senki nem hitte volna, hogy valaha normális életet ékhet.

Most már újszülött kishúga, Szaravati gondozásában is igyekszik segíteni az édesanyjának. A többi gyerek is elfogadja, mindenki vele akar játszani, s ez még inkább arra sarkalja, hogy addig ismeretlen, új dolgokat próbáljon ki.

Az észak-indiai Bihar állam egyik kis falujából származó család már Radzsasztánban él; egy helyi jótékonysági szervezet ajánlott fel nekik lakást és a szülőknek állást arra az időre, míg Lakshmi teljesen meg nem gyógyul. Az otthonuk közelében van egy iskola is, amelyet mozgássérült gyermekek számár hoztak létre.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×