eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Visszatért a nácik kedvence

Négy évtized után tért vissza a színpadra a náci korszak egyik sztárja. A 104 éves holland kabaréénekes fellépését tiltakozóhullám kísérte.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette lépett az amersfoorti színház színpadára Johannes Heesters, aki a náci Németországban ünnepelt kabaréénekes volt. Bár saját bevallása szerint ő maga soha nem támogatta a nácik politikáját, énekelt Adolf Hitler előtt, és ellátogatott a dachaui koncentrációs táborba is annak idején.

Ezt a hollandok azóta sem tudják neki megbocsátani. "Szórakoztatta a nácikat, a megszálló német katonákat és ezzel milliókat keresett. Ezt az áldozatok emléke miatt soha nem felejthetjük el" - hangsúlyozta Piet Schouten, a fellépés elleni tiltakozás szervezője.

Johannes Heesters karrierje az 1920-as években, Amszterdamban kezdődött. 1935-ben telepedett át Németországba, ahol jelentős sikereket ért el.

Azzal soha nem vádolták meg hivatalosan, hogy a nácik propagandistája lett volna, így a háború után a szövetségesek nem is tiltották meg, hogy fellépjen. Amikor azonban az 1960-as évek elején megpróbált visszatérni a színpadra, az amszterdami közönség kifütyülte.

Azóta nem is lépett fel odahaza - egészen a hétvégéig. Inkább Németországban és Ausztriában növelte rajongói táborát.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×