eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nemsokára a sorozatfüggők is megérzik a sztrájk hatását

Száz nap után hivatalosan is véget ért Hollywoodban az Amerikai Írók Céhének sztrájkja. A legismertebb sorozatok feltehetően másfél hónapon belül visszatérnek az amerikai képernyőkre. A sztrájk hatását a magyar nézők jövőre érzékelhetik.

A stúdiókkal szombaton kötött előzetes megállapodást kedden az Amerikai Írók Céhének tagsága is elfogadta, ezzel véget ért a forgatókönyvírók 14 héten át tartó munkabeszüntetése.

A tárgyalások során a céh képviselői elérték, hogy a stúdiók az utóbbi években jelentős bevételi forrásának számító internetes és mobiltartalmak után is kifizessék a forgatókönyvírók szerzői jutalékát, és az ismétlések után is nagyobb összeget kapjanak.

A kifizetett jutalék arányait és egyes műfajok, mint a valóságshow-k és az animációs sorozatok anyagi szempontból hátrányos besorolását ugyanakkor a céh vezetése is félsikerként értékeli.

Az Amerikai Filmírók Céhének november 5-én kezdődött, három hónapos sztrájkja 20 év óta a legnagyobb kárt okozta az amerikai film és televíziós iparnak. A leállás egyes becslések szerint több mint 1 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az amerikai filmes szakmának, amiből csak a ki nem fizetett bérek 650 millió dollárt tesznek ki.

Mindezek mellett a sztrájk miatt elmaradt az Arany Glóbusz díjátadó ünnepsége és komoly veszély fenyegette az Oscar-díj átadást is, amit azonban most már biztosan megrendeznek február 24-én.

A BBC információi szerint a munkabeszüntetés 65 sorozatot érintett, de leálltak a jövő évre tervezett műsorok és több mozifilm előkészületei is. A sztrájk végeztével az első sorozatok egy-másfél hónap múlva térhetnek vissza az amerikai képernyőkre, és az idei évadban átlagosan 5-7 epizód legyártására még van lehetőség.

Elsőbbséget élveznek az olyan közkedvelt sorozatok, mint a Doktor House, a Született feleségek, a Grace klinika vagy a Helyszínelők, de valószínűleg minden sorozat csonka évadot zár; a tervezett 24 epizód helyett a tévécsatornák idén csak 17-18 részt mutathatnak be.

A magyar nézők leginkább a 2008-2009-es évadtól érzékelhetik a sztrájk hatásait, bár az egyik országos televízió már tavasszal bemutathatja a Hősök című sorozat idei csonka évadát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×